Godless S01E05


Oké, nu begint Frank Griffins vaste zinnetje als hij in het nauw zit echt irritant te worden. Hij heeft volgens mij in iedere aflevering wel een keer gezegd dat hij heeft gezien hoe hij zal sterven, en nu weten we het wel.

Dit keer is het gericht tot een rancher die hem en de jongere Roy Goode wil ophangen voor het stelen van zijn paarden. De flashback waarmee deze aflevering opent toont ons dat Goode zijn belangrijkste vaardigheden, scherpschieten en paarden temmen, geleerd heeft van Griffin.

Als jonge wezen in het wilde westen waren Roy Goode en zijn broer Jim overgeleverd aan de barmhartigheid van vreemden. Niet iets waar een overschot aan is als we Griffin mogen geloven. Ze vinden die barmhartigheid bij de zich als non voordoende Lucy Cole (Marceline Hugot). Haar rol blijft een beetje vaag: aan de ene kant vinden de broers een veilig thuis in haar opvanghuis. Aan de andere kant lijkt een scheiding van de broers haar goed uit te komen en ontmoedigt ze Jim niet om alleen naar hun oorspronkelijke bestemming, Californië, te trekken. En er is al eerder een connectie tussen haar en Griffin gesuggereerd.

Niet veel later legt ze toch ook de veel te jonge Roy geen strobreed als die toch achter zijn broer aangaat. Prompt loopt hij in de armen van Griffin. Dat is of een prettig toeval voor het verhaal, of Scott Frank houdt weer eens een kaart tegen de borst. Time will tell. In ieder geval zien we in deze aflevering hoe een westernsuperheld gevormd wordt door een man met een vader/zoon/god-complex.

Ondertussen wordt het in het heden toch echt tijd voor Goode om La Belle te verlaten. De paarden zijn getemd, Truckee heeft de essentiële elementen van mannelijkheid (kuch) geleerd en de schaduw van Griffin hangt al over het stadje. Het enige dat hem nog daar houdt lijkt de aantrekkingskracht van Alice Fletcher, maar ook die kaart wordt deze ronde niet uitgespeeld.

Vind ons: