Godless S01E04


In de eerste paar afleveringen van Godless vindt Scott Frank nog originele manier om het verleden van zijn personages uit de doeken te doen. Bill McNue krijgt een aardige monoloog bij het graf van zijn vrouw, Frank Griffin combineert de zijne met de voor zijn personage typische combinatie van intimidatie en religieuze verwijzingen. In aflevering 4 is de inspiratie blijkbaar op en valt hij terug op flashbacks, heel veel flashbacks.

Dat zou niet zo’n probleem zijn als het narratief in de tussenliggende scènes momentum had. Helaas is ook dat niet zo. We zien Griffin meer enge dingen doen en de beveiligingslui in La Belle tonen hun onbetrouwbaarheid. Maar we wisten al dat Griffin eng is en de beveiligingslui onbetrouwbaar. Dus waar zitten we nou eigenlijk naar te kijken.

Ook Roy Goode doet meer van hetzelfde. Hij gaat op jacht met Truckee, en krijgt daarbij gezelschap van diens Indiaanse oma Iyovi (Tantoo Cardinal), die ook op de ranch woont. Zij blijkt een nog betere jager dan onze westernsuperheld, waarmee de implicatie van de vorige aflevering, de absolute noodzaak van mannen, enigszins wordt genuanceerd. Aan de andere kant heeft ze blijkbaar nooit haar jachtkunsten overgebracht op haar kleinzoon, en dat doet ze ook nu niet.

De aflevering eindigt nog met een positieve noot in de vorm van een onverwachte wending in McNue’s achtervolging op Griffin. Het blijft schamel voor een aflevering die meer dan een uur duurt.

Vind ons: