Ghostbusters

 

Het recyclen van films uit de jaren tachtig lijkt een nieuwe hobby te zijn voor Hollywood. Is het het jongetjesgevoel en het jeugdsentiment bij studiobazen van middelbare leeftijd dat films als Poltergeist, The Karate Kid, Conan the Barbarian, Annie, The Thing en Fame de afgelopen jaren een – veelal mislukte – makeover hebben gehad? Of is het slechts slimme marketing door met deze aanpak zowel jongeren (met acteurs van nu) als volwassenen (met cameo’s van oude acteurs) naar de bioscoop te lokken? In ieder geval is deze week de klassieker Ghostbusters uit 1984 het volgende slachtoffer in de remake-rage. Mede door het lekker in het gehoor liggende titelnummer en de droge humor van hoofdrolspeler Bill Murray werd de film over een groep spokenjagers in New York een enorm succes. En de door Dan Aykroyd verzonnen gigantische agressieve Stay Puft Marshmallow Man werd al snel een iconisch beeld en een centraal figuur in alle merchandising.

De eerste voortekenen voor de remake waren hoopvol. Regisseur is Paul Feig die met The Heat en Bridesmaids eerder bewees prima komedies te kunnen maken. En Melissa McCarthy lijkt als één van de meest ‘leuke’ actrices in Hollywood een passende opvolger van Bill Murray. Maar ergens in het proces is iets misgegaan. Eén van de grootste missers is Chris Hemsworth als sullig hulpje. Met het uiterlijk van Clark Kent (het geheime alter ego van Superman) maar met het IQ van een afwasteiltje heeft hij duidelijk een komisch bedoelde rol, maar zijn gebrek aan timing en komisch charisma zorgen voor een aantal pijnlijk niet-leuke momenten in de film. Ook kunnen de saaie dialogen van scenarioschrijver Paul Feig niet tippen aan die van Aykroyd uit het origineel. Al is de beginscène waar een suppoost in een spookmuseum te grazen wordt genomen bij vlagen hilarisch.

Dat alle mannen uit het origineel zijn ingewisseld voor vrouwen (en de secretaresse door een man) is misschien een wel erg makkelijke manier om het verhaal de 21e eeuw in te krijgen, onder leiding van Melissa McCarthy werkt het wel. Het is een verademing om haar grote komische talent nu eens niet gebruikt te zien worden in een eindeloze reeks van poep-en-pies-grappen. Jammer is alleen dat de grapdichtheid wel erg laag is. Gelukkig zorgen de cameo’s van Bill Murray en Sigourney Weaver even voor een opleving. Al hadden we daar ook het origineel nog een keer voor kunnen kijken.

Ghostbusters draait nu in Nederland in de bioscoop.
Vind ons: