Ghost in the shell

Voor de thema maand Science Fiction heb ik besloten om eens een welverdiend licht te werpen op een ongenaakbare anime klassieker: Ghost in the shell (Kôkaku Kidôtai) uit 1995 is gemaakt door Mamoru Oshii en gebaseerd op de gelijknamige manga (stripboek) van Masamune Shirow. 

gits3

In het verhaal volgen we majoor Motoko Kusanagi, een cyborg in dienst bij Section 9. Een geheime organisatie die zich voornamelijk bezighoudt met het bestrijden van cyber terrorisme en het behouden van publieke veiligheid. Samen met haar team, waaronder Batou en Togusa gaan ze op jacht naar een ‘ghosthacker’ genaamd The Puppet Master. Het geheel speelt zich af in de verre toekomst van 2029 (in 1995 was dat nog ver) waarin de wereld bestaat uit een groot netwerk en het mogelijk is om de geest (ziel) van mensen te hacken. Dit vanwege het feit dat een groot deel van de mensheid inmiddels gedeeltelijk of geheel beschikt over mechanische onderdelen, waaronder het brein. Samen met Kusanagi beleven we een verhaal dat bol staat van politieke intriges, filosofische stellingen en die het gevaar van technologische ontwikkeling aan de kaak stelt, in een wereld die totaal afhankelijk is geworden van een digitaal netwerk.

gits1

Ghost in the shell is niet alleen een sci-fi thriller in het cyberpunk genre, maar bovenal ook een buitengewoon complexe film die de kijker vragen stelt over het menselijke (en het androïde) bewustzijn. Dat wil niet zeggen dat er geen actie bij komt kijken, maar het is allemaal heel traag vloeiend en artistiek in beeld gebracht. De animatie in deze film is van ongekend niveau en voor mij nog steeds een van de mooiste geanimeerde films ooit. Het is niet voor niets een grote inspiratie bron voor the Matrix geweest. In 2008  is er een digtaal opgepoetste versie uitgekomen met meer cgi en andere kleurstellingen (het George Lucas syndroom) genaamd Ghost in the Shell 2.0. Niet te verwarren met GITS: Innocence, het tevens aan te raden vervolg op deze film. Mijn voorkeur gaat echter naar de oorspronkelijke versie, voornamelijk door de blauwe kleuren in tegenstelling tot de bruine neo-noir kleuren en de onnodige cgi in 2.0. Zowel de opgepoetste als originele versie zijn verkrijgbaar op blu-ray. De muziek van Kenji Kawai is ook fantastisch en kan zich meten met de score van Blade Runner, Alien en andere classics binnen het genre.

gits6

Ghost in the Shell kan in 1 adem worden genoemd met Blade Runner, 2001 en Solyaris, als waar meesterwerk. Deze film is dan ook essentieel kijkvoer binnen het sci-fi genre.

 

Vind ons: