Gentlemen Broncos

 

“You’ll either love it, or hate it.” Dat kan eigenlijk gezegd worden over Gentlemen Broncos (2009), een film van Jared Hess. Hess schreef en regisseerde eerder Napoleon Dynamite en Nacho Libre. Gentlemen Broncos volgt grotendeels de stijl van deze films. We maken kennis met Benjamin Purvis, een verlegen tiener en groot science fiction fan. In zijn vrije tijd schrijft hij graag zijn eigen verhalen. Zijn meesterwerk? Yeast Lords, The Bronco Years. De hoofdpersoon in het boek – Bronco – lijkt verdacht veel op Benjamin’s overleden vader, een parkwachter met een bijzonder indrukwekkende baard. Benjamin’s moeder is groot fan van het werk maar hij aarzelt het te delen met de rest van de wereld. Dat verandert als hij met een groep andere tieners een literatuurfestival bezoekt. Verleidt door de aanwezigheid van zijn grote held, Ronald Chevalier, levert Benjamin zijn manuscript in voor een schrijfwedstrijd. Chevalier is weinig gecharmeerd van het gros van de inzendingen. Maar hij ziet iets in het verhaal van Benjamin en eigent het zich toe om te voorkomen dat zijn uitgever hem dumpt. Benjamin is zich ondertussen van geen kwaad bewust.

image49

 Gentlemen Broncos is kleurrijk in meerdere opzichten. Elk van de personages met uitzondering van Benjamin is geheel over de top. Zijn moeder ontwerpt spuuglelijke nachtjaponnen met zoveel kant, ruche en stras dat zelfs Barbie ze niet zou willen dragen. Benjamin’s mentor houdt levensgevaarlijke slangen en maakt blaaspijpen. Dit doet na enige tijd gimmick-achtig aan, vooral bij de minder belangrijke personages. Gelukkig staan daar de bijrollen van Chevalier en Bronco (Sam Rockwell)  tegenover. De scènes waarin Chevalier een lezing geeft over geloofwaardige namen in science fiction of op droge toon voorleest uit de inzendingen voor de schrijfwedstrijd zijn hilarisch. Bronco beweegt zich in een wereld waar alles een dubbele bodem heeft. De stijl van de kostuums en decors heeft iets van de 70’s; het tijdperk waarin science fiction waanzinnig populair was. Het geheel wordt begeleidt door een soundtrack met folk invloeden en afgemaakt door een afwisseling in genres van de film. Het heeft komedie elementen, maar doet ook aan als een ‘making-of  en natuurlijk science fiction. Benjamin’s strijd om zijn artistieke nalatenschap te verdedigen, wordt afgewisseld met gedeeltes uit Yeast Lords. Hierdoor voelt de film erg vol en soms volkomen willekeurig. Daar moet je van houden. Tegelijk is het ook de charme van Gentlemen Broncos.

Gentlemen Broncos is geen ondergewaardeerd meesterwerk, maar is desondanks een leuke film voor fans van ongewone komedies die de grenzen opzoeken.

Vind ons: