Gamechanger #NFF2016

 

Het NFF is in volle gang en ook de korte films zijn dit jaar heel sterk aanwezig. Meer dan ooit lijkt deze vorm van film maken door te zijn gedrongen tot de massa – met volle zalen tot gevolg. Gamechanger is zo’n film die met applaus wordt uitgeleid. Regisseur Christian van Duuren heeft een indrukwekkend project neergezet.

In Gamechanger maken we kennis met Max – een dertiger met een hond, die in zijn auto stapt om waar dan ook heen te gaan. Als hij vlak voor het accelereren een buurjongetje achter zijn auto spot, stapt hij uit om het kind uit te leggen dat het nogal gevaarlijk is om je op die plek te verstoppen. Dat jongetje blijkt ‘oorlogje’ te spelen met zijn broertje, en Max begint zich al snel met dat spelletje te bemoeien.

Wat volgt is een absurd schouwspel tussen Max en de twee broertjes, ergens in de Hollandse bossen. Het spel is onder invloed van de post-traumatische stress van Max – die binnen een paar minuten heli’s hoort overvliegen die met scherp op de bossen schieten. Gamechanger neemt ons mee terug naar de onschuld van kinderspelletjes – en stipt tegelijkertijd de gevolgen aan van het onderdeel zijn van een oorlog. Het is op een interessante, vreemde manier in elkaar verweven. Erg knap.

Gamechanger zal binnenkort ook door de NTR worden uitgezonden, mocht je hem niet meer kunnen zien op het NFF.

Vind ons: