Eindelijk is het zover: winter is here. En het blijkt het wachten waard. Want waar de laatste twee seizoenen van Game of Thrones vaak met te veel haast en te weinig oog voor detail de verhaallijntjes en werelden aan elkaar probeerden te knopen, is in de aftrap van het laatste seizoen de rust en daarmee de onderhuidse spanning terug. Thank the seven Gods.

In het besneeuwde landschap rondom Winterfell staat een gevarieerd gezelschap noordelingen in spanning te wachten langs de weg. Een jongetje breekt zich uit de menigte, baant zich een weg tussen het woud van volwassen lijven en klimt behendig in een van de kale bomen. Vol verwachting overziet hij de kronkelende weg waar de koning en de koningin met hun hele gevolg over aankomen. Zijn gespannen ademhaling is duidelijk hoorbaar en volgt het ritme van de marcherende soldaten. Het tempo benadrukt de hartslag die thuis op de bank ongetwijfeld in de keel klopt in gespannen afwachting van wat dit laatste seizoen zal gaan brengen.

Het is een ijzersterke opening van het finaleseizoen van Game of Thrones. Niet alleen omdat de spanning direct voelbaar is. Het is vooral een warm thuiskomen in deze ijskoude eerste aflevering. De scène waarin Daenerys Targaryen en Jon Snow aankomen in Winterfell doet namelijk in alles denken aan dat andere koninklijke bezoek aan Winterfell, acht seizoenen geleden. Dat bezoek, van Cersei en Robert Baretheon, zette zo’n beetje het hele verhaal in gang. We zijn duidelijk op zo’n zelfde breekpunt in het verhaal terecht gekomen. Van het Noordse jongetje nu dat net als Bran toen in een boom klimt om de bijzondere gasten goed te kunnen zien, tot de ongemakkelijke spanning tussen de Noorderlingen en hun bezoekers bij beide ontmoetingen. Het moge duidelijk zijn, met dit laatste seizoen wordt de cirkel gesloten.

Ook is de focus in deze aflevering weer terug bij de dynamiek tussen de personages. Waar de serie zich in de laatste seizoenen soms leek te verliezen in een overdaad aan special effects en andere randvoorwaarden, draait het nu weer om snedige dialogen en de intriges en emoties die daarin niet benoemd worden maar wel duidelijk de ondertoon bepalen. Winterfell vormt aan het begin van het laatste seizoen het decor voor de reünie van een aantal belangrijke personages. We beginnen het zinderende slotstuk met een verse opstelling, alle schaakstukken hebben hun plaats op het bord ingenomen en staan in afwachting tegenover elkaar. In afwachting van wat precies is nog even spannend als in die eerste aflevering. Hoewel men in Winterfell er inmiddels van overtuigd is dat het echte gevaar over de muur komt, kijken ze in het zonnige zuiden nog steeds vooral naar die ijzeren troon. Als deze aflevering ons dan ook maar iets probeert duidelijk te maken over wat er gaat komen is het dit: we zijn pas net begonnen.