Game of Thrones – A Knight of the Seven Kingdoms (S08E02)

Let op! SPOILERS Waar de laatste aflevering vooral de draad oppakte waar we nu zijn beland in dit epische verhaal lijkt het tweede deel van het laatste seizoen te kiezen voor een verraderlijk rustig tempo. Het is de stilte voor de storm, want de White Walkers rukken op en de grote veldslag kan op elk moment losbarsten.

Een belangrijke gebeurtenis is de overloop van Jamie naar het kamp van Daenerys en de Starks. We vallen gelijk in een ongemakkelijke bijeenkomst waar hij zijn geloofwaardigheid moet bewijzen tegenover de Mother of Dragons. Een grote uitdaging voor de man die haar vader heeft omgebracht en de minnaar was van haar grote aartsrivaal. Jamie’s troef is zijn kennis van de sluwe tactiek van Cersei en die openbaring valt zeker niet in goede aarde bij Daenerys die zelfs arme Tyrion op zijn kop geeft wegens zijn goedgelovigheid.

Ondanks zijn besmette reputatie wordt Jamie gered door Brienne of Tarth die zich geroepen voelt om voor hem op te komen als een man van eer. Het nieuwe bondgenootschap lijkt een feit, maar er zijn nog veel onderhuidse spanningen te voelen. Op het eerste gezicht lijkt de gruwelijke dreiging van de White Walkers iedereen te verenigen en daarmee de nare en geniepige machtsspelletjes die de serie zo goed maken naar de achtergrond te verdrijven. Dit deel voelt soms aan als een uitgerekte scène uit The Lord of the Rings waarin de helden zich gebroederlijk voorbereiden op de strijd tegen het grote kwaad. De slechtere en egoïstischer kanten vallen weg ten opzichte van het hogere doel en de wetenschap dat zij misschien zullen sneuvelen in de strijd.

Zo heeft de groep van Tormund en Eddison Winterfell bereikt, wat weer zorgt voor wat mannenknuffels en bro-helzingen met Samwell en Jon. De Night’s Watch gaat diep. Theon is met zijn bootjes ook in Winterfell gearriveerd en biedt zijn diensten aan om de stad te beschermen en zijn verloren eer weer terug te winnen. Sansa is duidelijk ontroerd. Ondertussen pest Arya Gendry over zijn vaardigheden als smid, waarna hij haar verrast met een cool wapentuig dat ongetwijfeld nog op zal duiken in dit seizoen. Met de dood in het vooruitzicht besluit ze dat hij best wel een lekker ding is voor een bastaard, dus seks… En Jorah krijgt een brok in zijn keel als hij van Samwell een bijzonder zwaard krijgt waar deze mollige boekenwurm niks mee kan. Hij weet het leuk te slijten met wat eervol mannen- en riddergedoe. Stiekem hoor ik Sam al in zijn hoofd zeggen: ‘Zo, daar ben ik ook weer van af!’

Dit soort tamme momenten wordt maar een enkele keer gecontrasteerd met ongemakkelijkheid. Missandei en Grey Worm zijn met hun exotische uiterlijk buitenbeentjes in het hoge noorden waar het volk net zo gastvrij is als mensen die voor Brexit hebben gestemd. De toenadering tussen Daenerys en Sansa werkt ook niet helemaal. Daenerys weet haar aandacht te trekken door ervaringen uit te wisselen over hoe zwaar zij het hebben gehad als prinsessen. Nee het is zeker niet als in een Disneysprookje! Toch is er op het laatste moment een hernieuwde breuk tussen beiden. Het is iets wat ze niet uit kunnen praten en maar tot na de veldslag moet wachten, indien zij het overleven. Iets vergelijkbaars gebeurt er tussen Jon en Daenerys als hij het toch niet kan laten om een belangrijke ontboezeming te doen die hun relatie er niet makkelijker op maakt.

Humor was er in de vorm van een onbenullige Jon die om advies wordt gevraagd als Jamie aan de tand wordt gevoeld door Daenerys en Sansa. Opeens staat hij met een bek vol tanden. Regeren lijkt niet de sterkste kant van de Warden of the North en Kit Harington blijft heerlijk als een sullige held die dan maar in plat Brits accent zegt: ‘We need any man we can get.’ Laat het maar aan de dames over om de moeilijke beslissingen te nemen.

Het grappigst was toch wel Tormund die zijn zinnen nog steeds heeft gezet op Brienne en haar probeert te imponeren door een stoer verhaal met een onsmakelijk tintje. Deze anekdote heeft het interweb al aan het werk gezet als je afgaat op onderstaande memes. Of Brienne onder de indruk is moet nog blijken.

De stoere dame van Tarth werd wel op gepaste wijze geëerd in wat een van de ontroerendste scènes is van de serie. Ondanks alle cynische en machiavellistische intriges is er ook ruimte voor eer en ridderlijkheid. En zo wordt de wens van Brienne om een Knight te worden, vervuld onder het toeziend oog van Davos, Tyrion en Tormund. Jamie leidt de ceremonie en even lijkt er een lichtpuntje te zijn in de naderende duisternis van de veldslag. Maar het einde van deze aflevering belooft niet veel goeds. We hebben de stilte voor de storm gehad en nu gaat het los in een veldslag die de Battle of the Bastards zal doen verbleken. Jon heeft wel een geheim plan, maar of het allemaal zal werken is nog de vraag.

Vind ons: