Het is sci-fi maand op Cine wat betekent dat we meer films dan anders uit dat genre pikken om aandacht te geven. De eerste in die serie is het recente Frequencies uit 2014. Een film die in Nederland niet veel aandacht heeft gekregen, naar mijn weten ook niet in de bioscopen heeft gedraaid, maar zeker wat meer aandacht verdient. Laat me je vertellen waarom.

Het verhaal van Frequencies

Frequencies draait om een vraag die bij ieder mens weleens door het hoofd gaat; is ons lot al van tevoren bepaald of hebben we invloed op hoe ons leven verloopt door de keuzes die we maken? Als thema misschien niet bijster origineel, maar het blijft natuurlijk een interessant vraagstuk. Daarnaast is de manier waarop die vraag behandeld wordt in Frequencies wel degelijk origineel.
Het verhaal baseert zich op een tijd in de niet zo verre toekomst waarbij we erachter zijn gekomen dat ieder mens draait op een bepaalde frequentie. We zenden daarmee een signaal uit dat bepaalt of we naar mensen worden aangetrokken of juist niet. Mensen met een lage frequentie zullen hun hele leven pech hebben, die met een hoge frequentie juist omgekeerd. Zak is zo’n jongen met een lage frequentie. Als klein kind komt hij in aanraking met Marie, een meisje met de hoogste frequentie van de school. Hij wordt meteen verliefd en wil zo vaak mogelijk bij haar zijn, maar door het verschil in frequenties is dat onmogelijk; de natuur begint na een minuut tegen te stribbelen als de twee samen zijn, door het te laten regenen, onweren, dingen uit de hemel te laten vallen, zijn moeder hem te laten roepen, ga zo maar door. Marie vindt het een leuk experiment en dus zien de twee elkaar ieder jaar een minuut.

Frequencies marie

Patronen in de natuur

Wat me erg aantrekt in de film is het gebruik van de patronen die overal in de natuur zichtbaar zijn. Dat wordt gebruikt om te laten zien dat lage frequenties geen schijn van kans in de wereld hebben maar ook om te hinten naar een vaststaand lot van ieder mens op basis van deze patronen. Een theorie die veel mensen angst zal aanjagen en waar dus handig gebruik van wordt gemaakt. Zonder teveel te verklappen over het plot, zal blijken dat Zak en Marie het lot proberen te tarten en dat zelfs zulke tegenpolen de natuur in de war kunnen schoppen; er is een manier (The Manual genaamd) om de frequenties in de war te laten raken en de patronen te onderbreken.

Leuk detail is nog de referentie (of het eerbetoon, zoals u wilt) aan Kubrick (Clockwork Orange) door aan het einde van de film een man met een feloranje sinaasappel in beeld te brengen.

Verwacht geen CGI geweld en robots. Frequencies is sci-fi door middel van een ontdekking in de toekomst waarmee onze levens zullen veranderen, en dat is sterk genoeg om er een boeiende film van te maken.