Films uit de jaren 90: Welke moét je nog zien?

 

De jaren ’90 is een iconisch tijdperk voor mijn generatie. Op het gebied van film, muziek, mode – bijna alle culturele facetten van onze maatschappij gingen op de schop. Of sterker nog, ze werden compleet ondersteboven geschopt. Op Cine richten we ons enkel op het hoofdstuk ‘film’. Gelukkig maar, anders zou er geen einde aan dit stuk komen.

Dit is een lijst die gebaseerd is op mijn persoonlijke ontdekkingen in de jaren ’90. Films die van grote invloed zijn geweest – of dat nog steeds zijn. Het zijn films die voor mij heel belangrijk zijn en die ik daarom wil delen. Daar hoef je het niet mee eens te zijn. Maar het zijn wel films waarvan ik vind dat je ze gezien moét hebben. Omdat het aanbod invloedrijke films zo enorm is, heb ik me beperkt tot 10 films in het thriller/crime genre dat toen hoogtij vierde – en mij persoonlijk ook heel erg boeide. De Pulp Fiction’s zijn even terzijde geschoven aangezien iedereen die ondertussen kan nasynchroniseren.

Films jaren ’90: Heat

Die shootout-scene op straat! Daar kan ik nog steeds enorm in opgaan na al die jaren. Geen soundtrack, geen dialoog – enkel de holle schoten uit de AK47 die weerkaatsen tegen de wolkenkrabbers aan weerszijden. Heat staat als een pilaar in het crime-genre.

films jaren 90 heat

De film, waar Robert de Niro en Al Pacino tegenover elkaar komen te staan (en Val Kilmer een enorme heldenrol heeft), sloeg in als een bom. Rauw uitgewerkt goed vs kwaad verhaal. Kijk ik over tien jaar nog steeds zo nu en dan.

FILMS JAREN ’90: SE7EN

De zeven zondes uitgewerkt in een thriller die het genre opnieuw neerzette. Morgan Freeman en Brad Pitt in een duo-hoofdrol onder leiding van meester David Fincher. Iedere zonde krijgt een eigen moord, de ene nog weerzinwekkender dan de ander. De duistere sfeer neemt je op om je pas helemaal aan het einde weer voorzichtig los te laten. Ook al zullen de verstreken jaren de film geen goed hebben gedaan – ook nu nog is Se7en een waardige thriller.

Films jaren ’90: Cape Fear

Martin Scorsese deed het vaker, iconische films neerzetten. En dat geldt ook absoluut voor Cape Fear. Een film die angst, verlies en wraak onderzoekt door middel van een ijzersterke rol van Robert de Niro als Max Cady – die nadat hij door een advocaat naar de gevangenis wordt gestuurd voor een verkrachting en weer vrijkomt, diens hele familie gaat stalken. Van kwaad tot erger gaat Cape Fear, en het is iedere minuut genieten.

films jaren 90 cape fear

Films jaren ’90: LA Confidential

Russel Crowe en Kim Basinger zetten misschien wel de allerbeste film uit deze lijst neer. LA Confidential laat een spoor achter dat nu nog steeds gevolgd wordt: The Nice Guys, dat na de zomer naar de bioscoop komt, laat een LA Confidential-geïnspireerd verhaal zien waarbij we zelfs Crowe vs Basinger weer gaan zien, voor het eerst sinds ze in deze film samen op het scherm te zien waren.

films jaren 90 la confidential

De film draait om een reeks moorden die worden onderzocht door drie agenten. De ene nog sleazier dan de ander. Jaren ’50 setting, misdaad, seks, genieten.

Films jaren ’90: Primal Fear

Richard Gere is nou niet mijn favoriete acteur. Maar dat komt omdat hij meestal in die Hollywood streekroman-films speelt. Primal Fear was even iets anders. Een bedrukkende film over een jongetje die wordt beschuldigd van de moord op een priester. Donker, spannend, lekker.

Films jaren ’90: Rounders

Met een cast die bestaat uit een jonge Matt Damon en Edward Norton kun je eigenlijk al niet fout zitten. Rounders is niet heel erg tijdloos, maar alsnog het kijken waard mocht je hem in het geweld van de jaren ’90 over het hoofd hebben gezien.

films jaren 90 rounders

In een verhaal dat draait om gokken en oplichting raken Damon en Norton verstrikt in een wereld van lonesharks en high-rollers. Een wereld die qua sfeer heel erg goed wordt neergezet en van begin tot eind overtuigt.

Films jaren ’90: The Blair Witch Project

Misschien een beetje een vreemde eend in de bijt omdat het strikt gezien horror zou zijn. Maar ja, hokjes. Dus Blair Witch Project staat er gewoon bij omdat het voor mij de introductie was tot een genre dat me écht raakte. Angstig maakte. Een film die haar invloed heeft gehad op heel veel films die volgden, maar die allemaal niet zoveel impact wisten te maken als deze. Het verhaal van drie studenten die in de bossen van Maryland de Blair Witch legende gaan onderzoeken vanuit hun tentjes, en alles vanuit eigen perspectief filmen. Alsof je er tussenzit.

Films jaren ’90: The Usual Suspects

Overvallen op vrachtwagens, domme criminelen, briljante criminelen random politie-lineups, ontploffende boten, Keyser Söze – The Usual Suspects had alles wat een goede crime-film moest hebben.

films jaren 90 usual suspects

Onder leiding van regisseur Bryan Singer, die zich nu vooral bezighoudt met X-Men (jammer), wordt een zooitje ongeregeld samengebracht in een plot van misdaad en mysterie.

Films jaren ’90: The Bone Collector

De meningen lopen nogal uiteen over deze. The Bone Collector heeft met Denzel Washington en Angelina Jolie een ‘love it or hate it’-cast maar voor mij hoort de film in een lijstje als deze. Een seriemoordenaar die New York terroriseert en tegelijkertijd, je raadt het al, botten verzameld. Een donker NYC. Een solide verhaal en spannend plot. Dan wordt die casting toch snel vergeven.

Films jaren ’90: Reservoir Dogs & Pulp Fiction

Tja. Met wie anders afsluiten dan met een van de grootmeesters van de jaren ’90 – zeker in dit genre. We pakken er daarom maar gewoon twee films bij, omdat ik simpelweg niet wíl kiezen. Reservoir Dogs met haar briljante dialoog en sublieme afwerking op een mini-budget: het verhaal van een groep gangsters die vooral in een leeg pakhuis worden gefilmd.

films jaren 90 pulp fiction

En natuurlijk Pulp Fiction. Eén van de beste films van de jaren ’90. Zo bekend bij dat iedere filmliefhebber hem zou kunnen nasynchroniseren als dat moest. Ieder jaar verplicht een keertje kijken omdat hij zo goed blijft.

Natuurlijk zijn er nog veel titels die hier niet staan, en die er misschien wel hadden moeten staan. Maar keuzes moeten gemaakt worden. Kun je het toch niet laten om iets bij te dragen? Doe dat hieronder in de comments.

Vind ons: