Festivalverslag opening KLIK

 

Op woensdag 10 oktober ging de elfde editie van het KLIK Amsterdam Animation Festival van start, een meerdaags internationaal animatiefilmfestival dat zich richt op het emanciperen van animatie tot een volwaardig medium en ze op een leuke wijze zichtbaar te maken voor een groter publiek. Cine-redactrice Roos van den Eerenbeemt was aanwezig bij de opening en schreef een sfeerimpressie.

Afgelopen avond was ik bij de opening van het KLIK Amsterdam Animation Festival in het EYE Filmmuseum. Dit jaar is het thema ‘State of Mind’. Er waren veel oude bekenden en er heerste een open en gemoedelijke sfeer. Het programma opende met een animatieactiviteit waar publieksparticipatie voor nodig was: iedereen kreeg bij het betreden van de zaal twee kleine gekleurde LED-lichtjes en met een camera op een statief die op de zaal gericht was, werd er om de zoveel tijd een foto gemaakt waarop de lichtjes te zien waren. Door meerdere foto’s achter elkaar te maken, ontstond zo een stop-motion animatie. Doorgaans ren ik gelijk weg bij het idee van gezellig meedoen maar deze keer was het echt gezellig, maar écht. Zo wil ik elk eerste weekend van de maand beginnen.

Onder leiding van gastheer Roloff de Jeu waren er meerdere mededelingen: er werd een overzicht gegeven van de programma’s op het festival, de subsidieverstrekkers en sponsoren werden bedankt en Aneta Ozorek, de nieuwe creatief directeur van het festival, werd geïntroduceerd. Daarna vertelden Peter Lindhout, de interim-directeur van het Holland Animation Film Festival (HAFF) en Bram Kranendonk van KLIK dat de organisaties van KLIK en het HAFF een samenwerking aangaan om in de toekomst een festival te organiseren dat zowel in Utrecht als Amsterdam plaats zal gaan vinden, al moet de precieze invulling van deze samenwerking nog ontwikkeld worden. De World Domination Award die elk jaar door een vakjury uitgereikt wordt aan een door de animatiesector genomineerde animator, studio of initiatief ging dit jaar naar de animator Hisko Hulsing, die veel prijzen heeft gewonnen voor zijn film Junkyard, de animatie heeft gemaakt voor de Nirvana-documentaire Montage of heck en op dit moment met een team werkt aan de animatieserie Undone voor Amazon in samenwerking met de makers van Bojack horseman.

Daarna was het tijd voor films: in Opening night van Margaret Bialis werd de hoofdpersoon door onder andere zijn moeder, geliefde en collega door middel van serenades op de hoogte gesteld van hun gevoelens, waarna op muzikale wijze werd bejubeld hoe goed het was om je gevoelens te delen. Daarna werd de film This magnificent cake van de makers Emma de Swaef en Marc James Roells vertoond, een stop-motion animatiefilm geheel gemaakt van vilt met als onderwerp het Belgische koloniale verleden. Vilt en koloniaal verleden, de combinatie van die twee is al reden genoeg om deze film te gaan bekijken, naast de nachtmerrieachtige, dromerige beelden en het precieze vakmanwerk van deze film. Vrijdag 12 oktober wordt hij om 13:45 vertoond en zaterdag 13 oktober om 19:15 in EYE. Het programma van KLIK zit verder vol nationale en internationale hoogstandjes op het gebied van animatie.

Verdere sfeerimpressies: watermeloen, ongedwongenheid, samenspel, veel animatoren, animatie is een samenwerkingsverband, gemoedelijke sfeer, druk, verder nog supportive. Ik heb een leuke avond gehad en twijfel of ik toch nog die carrièreswitch zal maken naar animator. Als enige minpuntje viel me op dat alle genomineerden voor de World Domination Award mannen waren, maar de bril die ook ik tegenwoordig op heb staan registreerde verder op de opening een bijna gelijke verdeling tussen man en vrouw onder de aanwezigen, animatoren en de programmeurs van het festival.

Vind ons: