Félix et Meira

 

Boem. Dood. Zodra Malka (Hadas Yaron) denkt dat ze een discussie van haar man Shulem (Luzer Twersky) niet kan winnen, laat ze zich bewegingsloos op de grond vallen. Vermoeid merkt Shulem op dat hij haar ziet ademen. Dat is onmogelijk volgens Malka. Ze houdt haar adem in. Malka’s reactie tekent haar relatie met Shulem. Ze is niet in staat met hem te communiceren over wat haar werkelijk bezig houdt: haar twijfels over hun levensstijl als chassidische joden. In plaats van te praten kiest Malka voor kleine vormen van verzet: ze slikt de pil, zet een langspeelplaat met niet-religieuze muziek op, en tekent ze wanneer ze zich onbespied waant. Het is haar manier om regie te houden over haar leven. Om haar leven kleur te geven. Maar Malka speelt niet alleen dood om het gesprek uit de weg te gaan. Haar spel wijst ook naar haar gevoelsleven. Op emotioneel vlak is ze dood.

10353114_526189967526159_7479132378972780725_n

Bij toeval kruist Malka’s pad dat van illustrator Félix (Martin Debrueil). Félix heeft een slechte band met zijn vader na een conflict over zijn beroepskeuze. De oude man is inmiddels dement en ligt op zijn sterfbed. Félix rouwt met zichtbare moeite. Ergens is hij opgelucht dat zijn vader hem niet meer op de vingers kan tikken. Hij betrapt Malka terwijl ze tekent, en is gelijk door haar geïntrigeerd. Als hij haar weer tegenkomt op straat, schenkt hij haar 1 van zijn eigen tekeningen. Het is een afbeelding van een kat op een gondel in Venetië. Malka is enthousiast en hun vriendschap ontwikkelt zich langzaam tot een romance. Voor Félix wordt Malka, Meira. Een vrijgevochten vrouw die het aandurft jeans te dragen en een man in de ogen te kijken.

Dit heeft grote gevolgen. Shulem vermoedt dat er iets speelt bij Meira. Hij stuurt haar zonder hun kind naar New York om bij zinnen te komen. Meira ziet de reis vooral als aanknopingspunt om tijd door te brengen met Félix. Ze bloeit op terwijl ze met Félix danst in nachtclubs, en de straten van New York ziet oplichten aan haar voeten in zijn hotelkamer. Het is slechts van korte duur.

slide_felixetmeira3

Félix en Meira is te omschrijven als een Romeo en Julia in Montreál. Zowel Félix als Meira lijken verliefde tieners. Bij hun eerste date breken ze in bij het huis van Félix’ pas gestorven vader om te tafeltennissen. Ze storten zich in hun liefdesavontuur zonder te na denken over de consequenties van hun keuze. Halverwege de film wijst Félix’ zus hem op het feit dat Meira is getrouwd; Félix ziet het probleem niet. Regisseur Maxime Giroux speelt het drama uiteindelijk geraffineerd uit in 1 van de betere scènes van de film, de confrontatie tussen Félix en Shulem. Deze scène vormt ook de sleutel tot het sterke maar subtiele einde van de film. Minder geslaagd is de wisselwerking tussen Félix en Meira zelf. Er is weinig chemie tussen de beide acteurs. Het helpt daarbij niet dat Félix op sommige vlakken niet zo sympathiek overkomt. Het doet je ernstig twijfelen aan de houdbaarheidsdatum op de verpakking van deze liefde.

Félix en Meira draait vanaf 24 september in de bioscoop.

Vind ons: