In Equals stappen we een klinische sci-fi omgeving binnen. De wereld heeft door een grote oorlog nog maar een kleine bewoonbare plek waar de nieuwe civilisatie is neergestreken. Wat daarbuiten nog is, weet eigenlijk niemand. Alleen dat er half vergane gebouwen staan waar nog een handvol mensen leven volgens de oude standaarden. In The Collective, zoals de groep mensen binnen de nieuwe civilisatie heten, is het een ander verhaal: mensen leven volgens strikte routines in extreem beschermde omgevingen.

Het meest interessante feit in Equals is dat mensen ergens tussen de conceptie (die nu overigens door middel van oproep door robots wordt gedaan) en geboorte van alle soorten emotie gestript worden. Soms echter komen die emoties in een bepaalde vorm terug. Dan is er sprake van Switched On Syndrome (SOS), iets dat als een dodelijke ziekte wordt beschouwd en intensief wordt behandeld. Overigens loopt iedereen in Equals erbij alsof ze op de intensive care behoren: de mode in de toekomst bestaat uit een wit button-up Raf Simons shirt en sokken in je veterloze witte schoenen zijn definitief verleden tijd.

equals film nederland

Regisseur Drake Doremus heeft met de cast een slimme keuze gemaakt. Zowel Nicholas Hoult (Silas) en Kristen Stewart (Nia) zijn fijn om naar te kijken en zorgen voor de nodige warmte in de vooral strak witte omgeving, waar blauw neon voor de enige sfeer zorgt. Die sfeer is overigens wel dik in orde. En wanneer Silas en Nia, twee SOS’ers, de film voorzien van die zo missende emotie – komt er zelfs wat rood/oranje licht aan te pas. Het softfocus filmen van Doremus draagt bij aan het neerzetten van de droomachtige robot-samenleving waarin we terecht zijn gekomen. Het verhaal draait vooral om Silas en Nia en hun verboden relatie, waarbij de rest van de acteurs vooral in routinematige handelingen zorgen voor opvulling van deze klinische wereld.

Equals doet denken aan bijvoorbeeld Gattaca. Maar ondanks dat Equals een goede film is, is het verhaal te dun om in de buurt te komen van het niveau van die film. Hij wordt vooral gedragen door de sfeer en de bedrukkende gedachte dat emotie wordt gezien als een verschrikkelijke ziekte die er genetisch uitgesloopt wordt. Doremus laat met opzet een soundtrack achterwege, afgezien van wat strings in de achtergrond.

Equals is een sci-fi Romeo & Juliet die goed geslaagd is. Maar achteraf vraag je je toch af of het niet vele malen beter had kunnen worden. De omgeving en de cast lijken zich voor veel meer te lenen dan Equals uiteindelijk brengt. Alsnog is er genoeg te ontdekken, dus ga dat vooral ook doen.

Equals draait vanaf 11 augustus in Nederland in de bioscoop.