Elephant

 

In Elephant zien we Gus van Zant’s visie op Amerikaanse high-school shootings. Geen lekker onderwerp om over te praten, maar wel een bron van inspiratie voor filmmakers en schrijvers. Elephant won in 2003 de Palme D’or tijdens het filmfestival van Cannes en daarmee dus voer voor onze themamaand.

Na het verschijnen van Elephant kreeg van Zant nogal wat kritiek over zich heen. Ondanks dat de film op zichzelf hoog aanschreven werd, waren veel mensen bang voor het effect op (instabiele) scholieren die weleens met een shotgun hun school zouden kunnen binnenlopen. En hoewel ik me niet snel kan vinden in geschreeuw over de invloed van film en muziek op het gedrag in het dagelijkse leven, moet ik toegeven dat er in dit geval een kern van waarheid in zit.

Elephant speelt zich vrijwel geheel af op een naamloze high-school, ergens in Amerika. Gus van Zant portretteert een handvol personages met zijn camera, door ze letterlijk te achtervolgen door de schoolgangen. Daarbij komen bepaalde scènes herhaaldelijk terug, ook vanuit verschillende perspectieven. Wat van Zant daarmee precies wilde zeggen is een gok, maar hij lijkt te willen benadrukken dat alles zich blijft herhalen, en dat daar niets aan te doen is.
Zo zijn er kinderen op school die gepest worden, en ook de populaire kids ontbreken niet. Dat zal altijd zo blijven, wat er ook gebeurt — wie er ook een school overhoop schiet?

Elephant film recensie

Uiteindelijk komen we terecht bij de twee personen die film haar twijfelachtige imago geven. Alex en Eric. Twee jongens die als buitenbeentje worden gezien. Maar waar de kritiek vandaan komt, en dus deels terecht is, is dat de film nooit een oordeel velt. Ook wordt er heel weinig aandacht besteed aan de motieven van zogeheten schoolshooters. Waar je zou denken dat pesten een belangrijke factor is, komt dit niet voor in Elephant. Ook andere factoren zijn eigenlijk niet aan te wijzen. Het lijkt er daardoor op dat de schietpartijen in het algemeen compleet willekeurig zijn, en daarmee nogal angstaanjagend. Ook het feit dat Alex en Eric als een soort superhelden het verhaal binnen komen lopen zal geen afbreuk doen aan die kritiek.

Elephant is rauw en vertelt een verhaal dat het waard is om gehoord te worden. Maar door het ontbreken van enig moraal laat hij ook een rare smaak achter, al is dat waarschijnlijk precies wat van Zant wilde bereiken.

Vind ons: