Het Imagine Film Festival is het grootste en langstlopende filmfestival voor de genrefilm in Nederland. Het themaprogramma van Imagine 2018 weerspiegelt de diverse vertelvormen die eigen zijn aan de fantastische film. Het filmfestival vindt plaats van 11 april tot en met 21 april in EYE Amsterdam.

Nog voor de komst van de cinema was er de toverlantaarn die fantastische verhalen liet zien met behulp van bewegende glazen plaatjes. Bij Imagine komt deze oervorm van de fantastische film weer tot leven door een samenwerking tussen Annet Duller en Wim Bos, verzamelaars die voorstellingen met de toverlantaarn presenteren, en Sahand Sahebdivandi van het Amsterdamse vertellerscollectief Mezrab. Aan de andere kant van het spectrum is VR een jonge technologie waarmee nog volop wordt geëxperimenteerd. Waar Imagine vorig jaar nog een showcase op beperkte schaal organiseerde, is er dit jaar een volwaardige competitie met het beste fantastische VR-aanbod van de afgelopen twaalf maanden.

Naast oeroude bronnen en worldbuilding is ook de cultuur van remakes en reboots een belangrijk onderdeel van de fantastische filmtraditie. Aan de hand van een aantal video-essays en veel fragmenten gaat Peet Gelderblom in op de politieke en maatschappelijk elementen uit vier verfilmingen die door de jaren heen gemaakt zijn van Jack Finneys roman The Body Snatchers uit 1955.

Met deze eerste drie programmaonderdelen worden ook de eerste elf titels en het gehele programma van korte films bekend gemaakt:
Les affamés, Along With the Gods: The Two Worlds, The Changeover, The Cured, A Day, Downrange, The Endless, Hagazussa: A Heathen’s Curse, The Lodgers, The Man With the Magic Box en Pyewacket. Hou Cine in de gaten voor meer namen en informatie, of ga naar www.imaginefilmfestival.nl.