Omdat de film op dit moment maar een kleine release heeft gekregen in Amerika besloot de regisseur van Thelma om de eerste scene online te gooien. Spoilers dus. Maar als je benieuwd bent of dit zo’n thriller is die je niet moet missen dan kun je dus vast twee minuten meepakken. En ik moet zeggen dat het er indrukwekkend uitziet.

De verlegen Thelma verhuist van haar religieuze familie op het Noorse platteland naar Oslo om te gaan studeren. Kort na aankomst krijgt ze een onverwachte epileptische aanval, die ze voor haar ouders verborgen houdt. Tegelijkertijd ontmoet ze medestudente Anja, tot wie ze zich bijzonder aangetrokken voelt.

Thelma wordt overspoeld door emoties die ze niet durft te erkennen, de aanvallen komen steeds vaker en heftiger en de dokters hebben er geen medische verklaring voor. Langzamerhand wordt duidelijk dat ze over angstaanjagende, bovennatuurlijke krachten beschikt en op een dag is Anja spoorloos verdwenen.

De eerste scene:

Thelma is geregisseerd door Joachim Trier. Na zijn debuut Reprise en het veelbekroonde Oslo, August 31st kreeg hij in Cannes een Gouden Palm-nominatie voor Louder Than Bombs. In de thriller Thelma wordt de hoofdrol vertolkt door opkomend talent Eili Harboe (The Wave). De film is gekozen als Noorse inzending voor de Oscar voor beste buitenlandse film.

Thelma draait vanaf 7 december ook hier in de bioscoop.