Themamaand: Oktober is horrormaand

 

Wegens vakantie van onze hoofdredacteur neemt redacteur Patrick vandaag de honneurs waar en introduceert ons thema voor oktober.

Oktober, het groen verdort en maakt plaats voor bruin. De lucht was blauw maar wordt langzaam grijs en donker. De nachten worden langer en de duisternis neemt toe. Het huis maakt geluiden die er in de zomer niet waren. Het krakend hout, de tocht op de ramen, ze nemen een loop met je fantasie. En als afsluiter is er Halloween, de dag waarop de doden zullen herrijzen. Deze maand is natuurlijk bij uitstek geschikt voor Cine.nl om het horror genre eens onder de loep te nemen.

Horror is een genre dat veel subgenres kent, maar allen met het doel de kijker te vermaken met het thema angst. Zo is er de psychologische horror in bv. Psycho, reli horror in The Exorcist, monster horror in films als Frankenstein en Dracula, de paranormale horror in Poltergeist en The ring, de zombie horror van The Night of the Living Dead en het torture porn genre in films als Saw en Last House On the Left. En zo kan je eigenlijk doorgaan, in ieder geval voor elk wat wils. Horror heeft de kracht je te confronteren met je eigen angst en de duistere kant van je bewustzijn bloot te leggen. Het heeft ook het vermogen je te wanen in een wereld waarin de wetten van de natuur geen rol meer spelen en alles wat de realiteit is omver te werpen in een onuitputbare bron van fantasie.  Af en toe valt er gelukkig ook nog wat te lachen in deze absurde vorm van entertainment. De kijker leeft bovendien in de wetenschap dat het maar een film is, en dat is misschien wel een welkome afleiding van de echte horror die in de wereld plaats vind.

“We make up horrors to help us cope with the real ones.”
– Stephen King

Cine.nl zal je deze maand enkele mooie stukken voorschotelen waarvan je haren overeind gaan staan. Zo zal Wesley een artikel wijden aan de eerste drie delen van A Nightmare on Elm Street van de overleden regisseur en schrijver Wes Craven. Ik zelf neem een duik in de wereld van de Japanse horror en zelfs de combinatie muziek en horror wordt gemaakt in Frauke’s review van Only Lovers Left Alive, een film van Jim Jarmusch. Dit, en meer. Natuurlijk blijven we je ook voorzien van trailers, nieuws en recensies van nieuwe films. Ook voor de zwakkeren van maag valt er dus genoeg te lezen deze maand.

Ik zou zeggen, hou je trillende emmertje popcorn stevig vast en neem ’the left hand path’ met ons door de duistere wereld van horror. Veel leesplezier!

Patrick

Vind ons: