Cine staat in oktober in het teken van Nieuw Leven. Terwijl de natuur verschrompelt en afsterft, bomen hun bladeren afwerpen en het dierenrijk zich opmaakt voor een winterslaap, leggen wij de focus op (weder)geboorte, zowel natuurlijk als kunstmatig. Redacteur Luuk van Huët legt uit wat je zoal kan verwachten gedurende deze maand op je favoriete filmwebsite.

Om meteen met de deur in huis te vallen: deze maand is de 10e editie van het KLIK Amsterdam Animation Festival, het festival waarvan ik één van de twee founding fathers ben en waar ik me nog steeds actief tegenaan bemoei. Nou klinkt dat natuurlijk heel erg “Wij van WC-Eend adviseren WC-Eend”, maar aangezien het thema dit jaar ‘Never Grow Up’ is, fiets ik het er toch even in. Op Cine.nl is er festivalcoverage te verwachten en bekijk vooraf eerst de awesome festivalleader:

Genoeg schaamteloze zelfpromotie, on with the show! Met Blade Runner 2049 arriveert één van de meest ambitieuze, hevig geanticipeerde sequels aller tijden in de bioscoop. Weet ons aller Sylvia Hoeks als meedogenloze Replicant Rutger Hauer’s fenomenale Roy Batty uit het origineel te overtreffen? Is er eindelijk een sequel gemaakt die de originele film overtreft en retroactief tot een hoger niveau weet te tillen? De kritieke consensus neigt naar “ja”, de eerste reviews zijn uitermate lovend. Hou ons in de gaten voor meer relevante meningen en discussies, zoals bijvoorbeeld een kritisch artikel van mijn illustere naamgenoot Luuk Imhann over hoe verplichte herhalingen sequels kunnen belemmeren.

Kersverse Cine-redactrice Marloes den Hoed schrijft een portret van Gerard Huisman van Contact Film, het gerenommeerde distributiehuis voor de betere arthousefilm gevestigd in Arnhem. Daarnaast zal ze samen met de uitermate productieve George Vermij vooruitblikken op het aankomende Leiden International Film Festival dat dit jaar plaats zal vinden van 27 oktober tot en met 5 november. Marloes en George kiezen elk drie titels waar ze naar uitkijken en vertellen uitgebreid waarom.

Elise van Dam analyseert de carrières van Kristen Stewart en Robert Pattison na hun rollen in de Twilight saga: van getroebleerde tieneridolen die vast leken te zitten in films die ze haten tot indie-darlings met beiden een indrukwekkende lijst aan acteercredits. Pattison is binnenkort te zien in het door critici bejubelde Good Times, terwijl Stewart onlangs met haar rol in Personal Shopper fanclubs liet opbloeien.

Het inzetten van de herfst is tevens een teken dat Halloween weer voor de deur staat: diverse Halloween-screenings en evenementen duiken op in de agenda en ik zal zorgen voor een overzicht van de meest interessante, angstaanjagende en onmisbare events in de hoofdstad, van schimmige underground screenings tot en met de tweede editie van het Amsterdamned Film Festival in Kriterion.

In tegenstelling tot Replicants, klonen en Döbbelgängers weten de meeste medewerkers aan Cine.nl gelukkig wat efficiënter met hun tijd, energie en DNA om te gaan. We mochten onze hoofdredacteur Dandyano feliciteren met een beeldschone dochter en ook oudgediende Indra Provaas knuffelt as we speak met haar eerste spruit. En vanaf november zal Cine.nl zich manifesteren in de werkelijkheid op een daadwerkelijke locatie, maar daarover later meer.

Het groeiende team aan schrijvers, redacteuren en recensenten wenst u allen in ieder geval deze maand veel kijk-, lees- en luistergenot!