Augustus is niet de laatste officiële zomermaand maar voelt wel zo. Het is de maand waarin school weer begint, en traditioneel de maand waarin het zomerfilmgeweld naar een kookpunt afstevent. Augustus is de maand waarin de zweem van promiscuïteit en ongeremde vrijheid ten einde komt, en de schoolbel weer klinkt. Letterlijk en figuurlijk.

High School -of de bovenbouw bij ons- is anders dan die eerste paar jaar brugklas. En zeker die ene zomer waarin je officieel naar de bovenbouw gaat is anders dan voorgaande jaren. Zo had ikzelf voor het eerst een goedbetaalde zomerbaan waardoor ik een nieuwe Helly Hansen zeiljas kon kopen. Die jas had me moeten helpen mijn nieuw vergaarde senioriteit naar de onderbouw uit te stralen, wat niet lukte uiteraard. Maar toch was dat het jaar waarin ik het meeste plezier had op school, alles klikte, de docenten behandelde ons als jong-volwassene, ik durfde voor het eerst te spijbelen (en had ook écht iets te doen tijdens die geplande afwezigheid) en de schoolfeesten waren opeens veel interessanter.

Uiteraard is er een filmgenre gebouwd om dit sentiment vast te leggen, en nergens werd dat zo groots gedaan als in de jaren 80 en begin jaren 90. Denk aan License to Drive, Summer School, Breakfast Club en Weird Sience, met Ferris Bueller’s Day Off als vaandeldrager. Om te vieren dat we allemaal terug naar school gaan in augustus is het deze maand High School maand bij Cine. Verwacht Molly Ringwald, verwacht de beste onbekende highschool movies en natuurlijk de usual suspects, vanuit een 2017 perspectief bekeken.

Daarnaast gaan we naar Atomic Blonde, de gangsterfilm Shot Caller en natuurlijk Steven Kings The Dark Tower. Verder gaan we jullie voorzien van een mooie preview met alle films die er dit jaar nog gaan komen – en dat zijn er nogal wat. Augustus wordt hopelijk een lekker hete maand, met veel goeie films, en dat laatste staartje van onbegrensde zomermogelijkheden natuurlijk. De Emoji Movie zullen we jullie (en onszelf) besparen.

Een fijne maand toegewenst,

Cine