September is traditiegetrouw de maand waarin we allemaal staan voor veranderingen: de scholen beginnen weer, de vakantie is voorbij, het mondaine bestaan van alledag gaat weer van start en het zo gekoesterde zomerweer maakt plaats voor de grauwe en grijze introductie van de herfst- en wintermaanden. Een transitie die niet door iedereen in dank wordt afgenomen, maar wel een noodzakelijke én door mij gekoesterde ommezwaai. De sfeer verandert, mensen veranderen, de gesprekken die we voeren hebben een andere aard en we worden geconfronteerd met ons onvermogen om met regen en gevallen boombladeren om te gaan. Vanwege al deze veranderingen hebben wij als thema deze maand ‘Coming of Age’ gekozen, een dankbaar onderwerp voor de Cine redacteuren, daar wij allemaal -hoe jong of oud ook- heerlijk kunnen wegdromen bij het aanschouwen van de transitie jongen naar jongeman, meisje naar vrouw en ook zomer naar herfst.

We bieden je deze maand dus een keur aan coming of age films, waaronder Kings of Summer, Moonrise Kingdom en geheel toevallig, Paulo Sorrentino’s (bekend van het prachtige La Grande Bellezza) Youth. Dat is natuurlijk niet het enige, want ook in september zorgen we dat je met een gerust gevoel naar de beste films in de bioscoop kunt, met premières van onder andere Slow West (Michael Fassbender), Terrence Maliks Knight of Cups, The Martian (Matt Damon), het Nederlandse J. Kessels gebaseerd op het boek van P.F. Thomese met dezelfde titel, het Japanse Journey to the Shore (Kishibe no Tabi) en het mysterieuze Solace. We geven je uiteraard weer een handvol tips in onze Netflix guide, en lichten een bijzondere trilogie uit in de wederkerende rubriek Al Het Goede Komt In Drieën.

We staan tevens stil bij de tragische dood van een van mijn helden en favoriete regisseurs Wes Craven, met onze definitieve Wes Craven guide, waarin we zijn beste films in het herfstzonnetje zetten. Want hoe jammer zijn dood ook is, zijn oeuvre moet gevierd worden. Laten we hem daarnaast dankbaar zijn voor de laatste les die hij ons meegeeft: de reminder dat De Tijd voor iedereen komt, onontkoombaar. Dus stribbel niet teveel tegen verandering, vecht niet tegen ontwikkeling maar omarm evolutie en besef je dat iedere transitie een bevestiging is van wat we eigenlijk al weten: Winter is coming.

Een fijne filmmaand allemaal.

Dandyano