Nu aan het lezen:

Have yourself a merry Christmas

Have yourself a merry Christmas

 

De timing kon niet beter: nog maar een paar dagen, dan is Sinterklaas het land uit en mag de kerstboom opgetuigd worden. Dat is goed nieuws voor iedereen die warme wangen krijgt bij de gedachte aan rood en wit, glühwein, brood met rozijnen en spijs en ohja: KERSTFILMS. Bij Cine zijn we verguld met de Kerstperiode, niet alleen vanwege het eten-tot-aan-de-nek gegeven, maar vanwege de fantastische films die uitkomen, de tijd die we met onze families mogen doorbrengen en de kalender die gestaag richting het einde van het jaar kabbelt.

31 december betekent niet alleen het vieren van het afgelopen jaar, maar biedt ook de zalvende belofte van een nieuw begin. En het behoeft geen genie om te weten dat we daar mondiaal best wel aan toe zijn. Bij Cine gaan we het jaar in ieder geval in stijl afsluiten. Een jaar dat voor ons een doorslaggevend succes is geweest; de bezoekersaantallen stijgen sneller dan we kunnen bijhouden, het ene kwaliteitsartikel wordt afgewisseld met de volgende, en onze lezers weten steeds beter waarom eerst even op Cine.nl gekeken dient te worden als je op zoek bent naar achtergronden, recensies, artikelen en meer over hetgeen ons hier heeft samengebracht: Film. In al zijn euforie, melancholie, vreugde, verdriet, angst en joy.

De eeuwenoude vraag of kunst het leven imiteert of het leven de kunst, gaat hier andermaal op. Echter heeft het medium zelf niet de taak ons te verlichten, of ons te laten zien hoe we moeten leven. Daarom wil ik in dit voorwoord pleiten voor een situatie waarin we kunst en cultuur ons niet laten voorschrijven hoe we fatsoenlijke lieden zijn, of hoe een samenleving eruit hoort te zien. Laat film doen waar zij het best in is: de magie bieden die ons in staat stelt ons te onttrekken aan de reuring van alledag. Daar is deze maand ruim voldoende gelegenheid voor. In de bioscoop, maar ook thuis. Wat dacht je van A Very Murray Christmas, de aanstaande film van Bill Murray waarin hij en een groepje bekende vrienden de Kerstsfeer via je TV de woonkamer in lanceren. Of onze specials deze maand, zoals de terugkerende Al Het Goede Komt In Drieën rubriek, met deze maand de Home Alone trilogie. We tippen je uiteraard onze Netflix Kerstfilm top 5, en hebben daarnaast ook nog de Foute Vijf: welke films zet je op als je te lang gebleven familie vriendelijk wil vragen huiswaarts te keren?

Maar dat is niet het enige: we hebben Chicken Run, Scrooged, The Gremlins, Tim Burtons The Nightmare Before Christmas, A Charlie Brown Christmas (een vergeten klassieker uit 1965 met heerlijke anti-globalisme boodschappen) en Ben Afflecks vergeten actie/kerst film Reindeer Games. Daarnaast hebben we de bioscooprecensies, met natuurlijk Star Wars: The Force Awakens, Quentin Tarantino’s Hateful Eight, en Ron Howards visie op Herman Melville’s klassieke verhaal In The Heart of the Sea. Ten slotte krijgen we de glorieuze terugkeer van Oscarwinnaar Alejandro González Iñárritu, die samen met Leonardo DiCaprio andermaal zal pogen een beeldje in de wacht te slepen met The Revenant.

Zoals je leest gaan we een overvolle maand tegemoet, waarbij we de liefde voor films combineren met de liefde voor Kerst. Dus laten we de malaise in de wereld vanaf 24 december even onder het tapijt vegen en ons met zijn allen focussen op wat Kerst zo bijzonder maakt: veel eten, vrienden en familie, liefde en eenheid. En heel misschien lukt het deze keer wél om dat gevoel iets langer vast te houden.

Namens Indra, Mirjam, Patrick, Wesley, Talia, Frauke, Miron en Roeland wens ik jou, waarde lezer, een bijzondere Kerst, een warm oudjaar en een fantastisch 2016. Mét heel veel films, heel veel liefde, en heel veel Cine. 

Dandyano

Leuk? Deel het even!
Leuk? Deel het even!
Written by

De grote eindbaas van Cine. Houdt van Dior, Wes Anderson, Migos, Edward Hopper en Instagram. Favoriete film aller tijden is op dit moment alles waar Michelle Pfeiffer in speelt. Kijkt films het liefst ‘s nachts.

Typ en klik enter om te zoeken