Themamaand: Films uit de jaren 90

 

Mijn eerste ervaring met arthouse cinema was toen ik met mijn gasten op mijn 16e verjaardagsfeestje Reservoir Dogs keek van Quentin Tarantino. Al was het merendeel van mijn toenmalige gasten flabbergasted, ik was meteen fan. Toen ik een paar jaar later in Amsterdam ging studeren en Lost Highway van David Lynch zag, was ik compleet om: Ik wilde meer zien, beleven, verslinden. Het leidde er toe dat ik ging schrijven over film, zowel professioneel als voor de lol, en dat ik uiteindelijk een filmfestival ging organiseren en via vele omwegen het geluk had bij Cine.nl te belanden. De jaren ’90 stonden vooral in het teken van hoop: de Berlijnse Muur was gevallen, het communisme was een achterhaalde ideologie geworden, iedereen zal na het einde van de geschiedenis het naar zijn/haar/het zin hebben. We weten anderhalf decennia echter beter, het einde van de geschiedenis zat nooit op ons te wachten, en het inherente optimisme van die tijd lijkt inmiddels bijzonder naïef en zwaar gedateerd. Maar de films uit die periode waren ongelofelijk vitaal en interessant. Deze maand zullen we met Cine.nl daar aandacht aan besteden.

Mijn illustere naamgenoot Luuk Imhann zal zijn kennis van de Bard gebruiken om de allerbeste Shakespeare-verfilmingen van de jaren 90 met ons te delen, al dan niet met een hongerige beer in de coulissen. Onze ongoing film-kritische onderlinge fittie zal ook op Cine.nl te volgen zijn, dit keer met een focus op films uit de nineties. Onze meesterverteller Dandyano zal ons verblijden met zijn blik op de iconische klassiekers in de Back tot the Future trilogie, de essentiële knokfilm Roadhouse en de komedie Death Becomes Her, terwijl we ook kijken naar nieuwe releases als Neon Bull, de reboot van Ghostbusters en het buikspierspektakel van de nieuwe The Legend of Tarzan.

Onze briljante lopende filmarchivaris Elise van Dam zal uit elk jaar van de nineties een titel selecteren zodat ze tien titels uit de periode presenteert waar de meest doorgewinterde cinefiel door omver zal worden geblazen. Daarnaast zal ze o.a. aandacht besteden aan Safe van Todd Haynes.

Indra Provaas zal haar licht laten schijnen over de Toy Story trilogie, één van den meest iconische filmseries die bewijst dat een drieluik kwalitatief hoogstaand kan zijn en blijven. Ik zelf zal aandacht besteden aan de opkomst van Quentin Tarantino, één van de meest invloedrijke filmmakers van de jaren ’90. En Cine.nl zal ook deze maand het festivalcircuit en de speciale vertoningen goed in de gaten houden, om te zorgen dat onze film liefhebbende lezers niks zullen missen. Ik hoop jullie binnenkort online of in levende lijve te mogen verwelkomen!

Een fijne zomermaand allemaal,

Luuk van Huët

Vind ons: