The Sign o’ the Times. Prince zong het een poos geleden al, en met hem vele artiesten: het wil zoveel zeggen als zaken die typisch zijn voor de tijd waarin we leven. En kijkend naar zaken die typisch zijn in het hier en nu, kom ik tot de conclusie dat er best wat meer gelachen mag worden. Ergens kunnen we zeggen dat dit misschien wel de beste tijd is om te leven, met alle progressie die we boeken op bepaalde gebieden. Zo heb ik een Afro-Amerikaanse president gezien, is het homohuwelijk eindelijk toegestaan, wordt de ongelijkheid waar vrouwen mee dealen steeds vaker aan de kaak gesteld, en gaat de technologische vooruitgang die we meemaken met een ongekende vaart. Maar ook op kleinere (persoonlijke) schaal zie ik goede dingen: dit jaar lijkt er eindelijk een aanpassing te komen in hoe bedrijven zwarte piet afbeelden bijvoorbeeld. En gelukkig is er een grote groep Nederlanders die –net als ik– vindt dat we met zijn allen verantwoordelijk zijn voor de staat waarin de wereld verkeerd. En dus ook voor de stroom vluchtelingen die hun land uit zijn gejaagd door de misstanden daar.

Echter hebben we nog een hele lange en misschien wel onmogelijke weg te gaan voordat we iedere ziel een acceptabele en humane levensstandaard kunnen bieden. Sinds de tijd van de oude Grieken hebben we een remedie voor die schaduwzijde van het leven: comedy. Het genre kent vele vormen en lagen en is misschien wel een van de meest gebruikte containergenres ooit. De Grieken gebruikte comedy vooral als politieke satire, waarbij de publieke opinie ook echt werd beïnvloed door het spel van de ‘acteurs’, ten tijde van de Atheense Democratie. De ‘jeugd’ werd (en wordt) sowieso goed bereikt door dramatische ironie, waardoor zaken die horen bij teenage anxiety gerelativeerd kunnen worden door gelach: de fysieke uitkomst die comedy initieert.

Vandaar dat we in november (en na al het horror geweld in oktober) kiezen voor een wat luchtiger thema, hoewel comedy natuurlijk gelaagd genoeg is om andere zaken uit te halen. Sociale conventies en taboes kunnen aan de kaak worden gesteld, en niet voor niets is zwarte humor nog altijd een dankbaar subgenre, waarin de donkere kant van menselijk gedrag voor (ongemakkelijke) lachsalvo’s zorgt.

Blijf dus lekker in de sfeer in aanloop naar alle decembervreugde met Cine, want we hebben een aantal toffe artikelen voor je deze maand. Zo gaan we terug naar de basis met slapstick helden als Buster Keaton en Charlie Chaplin, maar ook recenter werk zoals de Naked Gun trilogie komt voorbij. Daarnaast mag Superbad (mijn favoriete comedy aller tijden) niet ontbreken in een dergelijk thema, en maakt Roeland een mooie guide met comedy films uit 2015 die je niet mag missen. Natuurlijk tippen we je ook weer 5 Netflix films die de moeite waard zijn, en duikt Elise de archieven in om vergeten ‘grote’ kleine films van toen uit te lichten. Op 5 november gaan we uiteraard in Guy Fawkes masker voor de TV zitten, om de tijdloze klassieker V For Vendetta te ontleden. Geen pure comedy, maar wel een film waarin satire, verlichting, het volk en politiek een grote rol spelen, en een die dus uitstekend past binnen het thema.

Dat is uiteraard niet het enige, want naast gelach is er ook ruimte voor actuele films. November kent namelijk weer heerlijk premières, zoals Bridge of Spies, van succeskoppel Spielberg en Tom Hanks, maar ook dé foodiefilm van dit jaar, Burnt, met Bradley Cooper in de hoofdrol. Daarnaast gaat Pawn Sacrifice in première, het schaakdrama ten tijde van de Koude Oorlog met Toby McGuire als protagonist. Maar we kijken op de redactie vooral uit naar Jobs, de nieuwe film van Danny Boyle met Michael Fassbender als Steve Jobs. Een volle maand dus, maar wel eentje waarbij ik tijdens het kijken naar de agenda een glimlach niet kan onderdrukken.

Onthoud, waarde filmvrienden: de melancholiek van het leven verslijt met lachen, maar verdwijnt nooit. De lach als tegenhanger van de traan, de komische film als remedie voor het drama van alledag.

Een fijne november allemaal.

Dandyano