Eddie Redmayne gecast als vrouw

 

Of toch niet helemaal? The Danish Girl is een waargebeurd verhaal, gebaseerd op het gelijknamige boek van David Ebershoff. Eddie Redmayne speelt hierin Einar Mogens Wegener, een Deense kunstenaar die in 1930 als eerste transseksueel een operatie onderging en transformeerde in Lili Elbe.

De kunstenaar ontdekte zijn vrouwelijke kant toen hij poseerde in vrouwenkleding, omdat zijn toenmalige echtgenote -tevens kunstenaar- een vrouwelijk model nodig had. Hij ging zich steeds vaker als vrouw kleden en deed zich dan voor als zijn eigen zus. Na zijn operatie, wat in die tijd enorm experimenteel en controversieel was, kwam hij uit voor zijn ware aard en werd hij Lili Elbe. Je kunt je voorstellen dat de kunstliefhebbers nogal verbaasd waren toen bleek dat de mooie vrouw met de bruine, amandelvormige ogen op de doeken van zijn echtgenote een man bleek te zijn.

 

Lili_Elbe_1926

Op bijna vijftigjarige leeftijd onderging Lili een vijfde operatie, een baarmoeder transplantatie omdat ze zwanger wilde worden. Ze overleed vlak daarna omdat haar lichaam het orgaan afstootte.

The Danish Girl is geregisseerd door Tom Hooper, die eerder met Redmayne samenwerkte aan Les Miserable. Tom Hooper regisseerde ook The King’s Speech, waarvoor hij een Oscar won. En ook Redmayne won een Oscar, voor zijn rol als Stephen Hawking in The Theory of Everything.

Redmayne vertelt over zijn rol in een interview dat hij niet de make-up en kleding al het werk wilde laten doen. Hij heeft veel gepraat met transseksuelen, is de straat op gegaan verkleed als vrouw en heeft geprobeerd zijn karakter zoveel mogelijk van binnenuit te halen. Het onderwerp raakt hem en hij hoopt met deze film een duidelijke boodschap over te brengen.

En ook de regisseur heeft veel affiniteit met het onderwerp. In een interview zegt hij het volgende:

When I first read the script, I wept three times. It connected to me in similar ways to The King’s Speech, where a man is locked in his body by a stammer and he’s helped by a tender friendship. With Lili I was moved by the power of love as an agent of transformation, even when the world was against it.

Met deze twee zwaargewichten belooft The Danish Girl een mooi portret te worden, dat hopelijk wederom taboes omver zal werpen.

The Danish Girl wordt op 27 November in Amerika verwacht. De Nederlandse release datum is nog niet bekend. Er is helaas nog geen trailer beschikbaar, maar we plaatsen die uiteraard zodra die er is.

tumblr_nlrztuCugN1sv22xeo3_1280

Vind ons: