East meets West – Big Hero 6

Van de makers van klassiekers als The Lion King en Monsters, Inc. kwam begin dit jaar de grappigste sf-animatie (als je het mij vraagt): Big Hero 6.

Stel je voor: Amerika is overgenomen door de Japanners. San Francisco is omgedoopt tot San Fransokyo en tussen alle westerse en oosterse invloeden groeien Hiro en Tadashi op bij hun tante, Cass. Hiro is groot fan van zijn broer en wil niets liever dan net als hij een uitvinder worden. Als Hiro zijn toelatingsproject (duizenden microbots die bestuurbaar zijn met je gedachten) voor de school van Tadashi presenteert, gebeurt het onvoorstelbare; Tadashi overlijdt en de microbots worden gestolen door de superslechterik Yokai. Het is aan Hiro om de wereld te redden.

Maar toen was er Baymax, een opblaasbare gezondheidsrobot die door Tadashi is ontwikkeld om hulp en advies te geven over alles wat met menselijk ongemak te maken heeft. Baymax warmt je op, geeft je knuffels, kan een verband omleggen en geeft praktisch maar emotioneel geëngageerd advies als je van slag bent. Hij volgt Hiro overal om te zorgen dat hem niets overkomt. Maar Baymax is niet snel en assertief genoeg om mee te vechten tegen Yokai. Dus Hiro update zijn knuffel-oppas en samen met een groepje vrienden (met bijzondere namen als Wasabi en Honey Lemon) gaat hij de strijd aan.

De mix tussen het Oosten en het Westen is prachtig gedaan. De gebouwen, personages en algehele feel van de film ogen realistisch en toch een tikkeltje over de top. Het doet denken aan de Japanse anime maar dan door de ogen van de westerse maatschappij, een prima combinatie wat mij betreft.

Big hero 6

De film moet het vooral hebben van de wereldvreemde Baymax die graag iedereen wil geruststellen, zelfs de personages op tv. Hij is aaibaar en zou zo een hype worden als hij echt bestond; het is de Nemo van 2015. Baymax is dan wel een robot, hij gedraagt zich juist menselijk en dat maakt Big Hero 6 zo identificeerbaar. Mocht je een déjà vu gevoel hebben bij het zien van Baymax, dan komt dat omdat regisseur Don Hall eerder ook aan de film van Winnie the Pooh werkte. Die twee lijken verdacht veel op elkaar.

De moraliserende boodschappen als ‘samen kom je verder’ en ‘iedereen is uniek’ liggen er wat dik bovenop, maar dat mag de pret niet drukken. Ook de soms wat voorspelbare plot twists doen niet af aan de humor en spanning van deze prachtig gemaakte en vooral grappige animatie van Walt Disney. Nu nog te zien in enkele bioscopen en vanaf eind juni op dvd verkrijgbaar!

Vind ons: