‘Dunkirk’ krijgt geen 70mm première in Nederland

 

Christopher Nolans heeft zijn nieuwe oorlogsepos Dunkirk speciaal gedraaid op het analoge IMAX 65/70mm. De film zal echter bij de Nederlandse release op 20 juli hier niet in dit formaat te zien zijn. Dit heeft Warner Nederland aan Cine bevestigd.

In Nederland is er sowieso geen bioscoop die het IMAX 70mm formaat kan draaien. Als het gaat om het reguliere 70mm formaat, dan is EYE Filmmuseum in Amsterdam de enige vertoningsplek voor dit soort films. “We willen Dunkirk graag op 70mm vertonen,” zegt Rene Wolf, hoofd aankopen van EYE desgevraagd aan Cine. “Maar dat hoeft niet meteen vanaf het begin te zijn. Hopelijk kunnen we de film in een later stadium op 70mm laten zien” aldus Wolf. Warner wil tegenover Cine bevestigen noch ontkennen dat ze de film later dit jaar alsnog in een 70mm print gaan uitbrengen. “Bij de release focussen we ons op regulier en IMAX” aldus salesmanager Bas Hol van Warner. “Vergeet niet dat ook IMAX voor Nolan en [de Zweeds-Nederlandse] cameraman Hoyte van Hoytema een belangrijk iets is” zo zegt Hol.

Naast Hoytema heeft Dunkirk nog een Nederland tintje. De film werd gedeeltelijk gedraaid in Urk, waar een enorme Hollywood crew de vissersplaats een korte periode compleet op zijn kop zette.

Op dit moment draait EYE in samenwerking met Warner met groot succes een gloednieuwe 70mm print van Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey. De film wist begin deze week zelfs op enkele dagen door te dringen tot de box office top 20. Een unicum voor een film die slechts in één zaal draait. “We willen 2001 ook alle ruimte geven,” zegt Wolf. “Stel dat we zowel Dunkirk als 2001: A Space Odyssey tegelijk zouden draaien, dan krijgen beide films niet de aandacht en het tijdstip dat ze verdienen.” Wolf benadrukt dat de samenwerking met Warner uitstekend is. “Hun keuze wat betreft het uitbrengen van Dunkirk respecteer ik. En ik blijf hopen dat we de film op een later moment alsnog kunnen laten zien op 70mm.”

Vandaag werd ook bekend dat Warner in de VS Dunkirk in maar liefst 125 bioscopen op 70mm formaat uitbrengt. Van dit aantal zijn er 25 die de film op IMAX 70mm vertonen. Ter vergelijking: Tarantino’s The Hateful Eight, geschoten op het speciale Ultrapanavision 70mm, draaide in zeventig 70mm-prints in de VS. Een aantal van de projectoren die voor The Hateful Eight werden gemaakt of opgeknapt, worden nu ingezet om Dunkirk te vertonen, zo melden Amerikaanse filmsites.

In Europa draaien er vanaf de releasedatum vooralsnog 23 70mm prints, ondermeer in Parijs, Dublin en Berlijn. Alleen in Londen. Manchester en Praag is de IMAX 70mm variant op groot scherm te bewonderen.  Curieus genoeg heeft een bioscoop in Bangkok ook een IMAX 70mm print weten te bemachtigen.

Dunkirk beleeft zijn wereldpremière – toepasselijk – op 16 juli in een bioscoop in het Franse Dunkerque, de plek waar de film zich afspeelt. In één van de zalen draait de film ook in… 70mm.
 

Vind ons: