Deze films moet je zien in 2023

2023 belooft (zoals ieder jaar eigenlijk) een goed gevuld filmjaar te worden. Bioscopen en streamingreuzen vechten om een plekje in de spotlight in het jaar dat officieus het ‘recovery year’ wordt genoemd. Arthouse, blockbusters, bioscoop en streaming: een selectie maken is lastig maar we proberen je toch warm te maken voor een aantal films waar we erg naar uitkijken dit jaar.

 

Creed 3
Regie: Michael B. Jordan
Verwacht: 2 maart

Creed 3 stond gepland voor 2022, maar verschijnt dit jaar pas in de bioscoop. Het is het regiedebuut van Michael B. Jordan, en heeft daarom toch wat extra aandacht op zich gericht. Jonathan Majors (Lovecraft Country) zal zijn grote tegenstander zijn in de ring deze keer.

Tessa Thompson en Phylicia Rashad keren beide terug als partner en moeder, Sylvester Stallone blijft deze keer thuis. Ryan Coogler, regisseur van het eerste deel, schreef het scenario. Creed 2 was een sterk vervolg op een aardig begin, hopelijk verrast Jordan ons met een knock-out debuut.

 

65
Regie: Scott Beck/Bryan Woods
Verwacht: 10 maart

Scott Beck en Bryan Woods, vooral bekend van A Quiet Place, maakten deze sci-fi-thriller met in de hoofdrol Adam Driver als astronaut die een noodlanding maakt op een vreemde planeet, die eigenlijk gewoon de Aarde blijkt, maar dan 65 miljoen jaar geleden.

Een toffe premise en een beklemmende trailer met een desolate Aarde en mysterieuze prehistorische beesten. De film is geproduceerd door Sam Raimi en de score is van Danny Elfman.

 

Till
Regie: Chinonye Chukwu
Verwacht: 30 maart

Hoewel we weten hoe het tragische verhaal van Emmett Till eindigt, en alleen de trailer daarover al genoeg zegt, kijken we toch uit naar Chinonye Chukwu’s (Clemency) vertelling van deze trieste maar iconische gebeurtenis.

In een notendop is het het verhaal van de veertienjarige Till, die in 1955 ontvoerd, gelyncht en vermoord werd in Mississippi, na valselijk beschuldigd te zijn van ongepast gedrag door Carolyn Bryant (die op dit moment trouwens nog steeds leeft). De dood van Till was de vonk die het vuur van de burgerrechtenbeweging ontstak, maar tot een veroordeling van Bryant heeft het nooit geleid. Zakdoekjes gereed houden voor deze.

 

John Wick 4
Regie: Chad Stahelski
Verwacht: 24 maart

De blockbusterfranchise van Chad Stahelski en Keanu Reeves komt hopelijk tot een spetterend einde in John Wick 4. We weten niet veel over de film, behalve dat Wick problemen heeft met de High Tabel. Volgens Stahelski krijgt Chapter 4 geen happy end. Zou dit het einde betekenen voor Reeves’ succesvolle huurmoordenaar?

 

Infinity Pool
Regie: Brandon Cronenberg
Verwacht: 27 januari

Brandon Cronenbergs Infinity Pool wordt een interessante film. De vergelijking met Pa Cronenberg is natuurlijk al snel gemaakt, maar dat Brandon een eigen visie heeft en heel sterke genrefilms aflevert bewees hij met Possessor (2020) al. Zijn derde speelfilm is een scifi-thriller die een rijk stel volgt op vakantie.

Een dodelijk ongeval dat een duistere subcultuur van hedonistisch toerisme blootlegt, zorgt ervoor dat ze worden geconfronteerd met een keuze: geëxecuteerd worden of, als je rijk genoeg bent, een dubbelganger van jezelf creëren wiens dood je daarna kan aanschouwen. Een heerlijke premisse en de trailer ziet er gelikt uit.

 

Oppenheimer
Regie: Christopher Nolan
Verwacht: 20 juli

Nolans vorige film, Tenet, was een actiethriller die een zichzelf soms een beetje voor de voeten liep. Hoewel een kassucces heerste er ook teleurstelling. Deze keer waagt Nolan zijn hand aan een wat meer rechtlijnige biopic over de komst van het nucleaire tijdperk, en volgen we natuurkundige Robert Oppenheimer (Cillian Murphy) en zijn rol in het Manhattan Project.

De trailer van Oppenheimer belooft een bombastische film (Nolan schijnt een atoomexplosie te hebben nagebootst zonder CGI) met een geweldige cast, waaronder Florence Pugh, Emily Blunt , Robert Downey jr., Matt Damon en Kenneth Branagh. Wordt dit de film die Nolan uiteindelijk zijn Oscar wint? We gaan het zien deze zomer.

 

Cocaine Bear
Regie: Elizabeth Banks
Verwacht: 23 februari

Min of meer gebaseerd op een waargebeurd verhaal over een zwarte beer die een uit een vliegtuig gedropt pakket met een aantal kilo cocaine vindt en opeet. De beer gaat vervolgens op een rooftocht naar bloed en blow. De film belooft een heerlijke mix van gore en fun te worden, we raden je aan om deze dan ook in de bioscoop te kijken. Die setting leent zich het best voor een aantal ‘hell yeah’ momenten die al in de trailer te zien zijn.

Het is tevens Ray Liotta’s laatste film, laten we hopen op een passend einde voor de acteur.

 

Barbie
Regie: Greta Gerwig
Verwacht: 19 juli

Geregisseerd door Greta Gerwig (Lady Bird), met in de hoofdrol Margot Robbie als de iconische plastic pop en Ryan Gosling als haar gelikte beau Ken, maakt Barbie zich op om de opvallende, kitscherige en subversieve live action-versie te worden van de alomtegenwoordige Mattel-pop. Had iemand dit zien aankomen?

Hoewel we niet precies kunnen zeggen waar Barbie over gaat, weten we wel dat Will Ferrell de CEO van Mattel speelt, en dat sommige leden van de enorme cast (Kate McKinnon (Saturday Night Live), Kingsley Ben-Adir (One Night in Miami), Issa Rae (The Hate U Give), America Ferrera (Ugly Betty)) andere versies van Barbie en Ken zullen spelen. De plot draait om Barbie’s vertrek uit Barbieland en de reis naar de echte wereld.

Het geheel voelt nogal tongue-in-cheek aan, met de Werner Herzog-achtige inleiding die in de trailer te zien is.

Een zelfbewuste en kleurrijke campy komedie met dezelfde elementen die van de Lego Movie-reeks een succes maakte lijken de ingrediënten te zijn voor een interessante cocktail. Het grote publiek gaat voor de naam Barbie, de meer highbrowfilmliefhebbers voor Gerwig. Er is in ieder geval genoeg buzz rondom deze toch enigszins vreemde film.

 

Across the Spider-Verse
Regie: Joaquim Dos Santos/ Kemp Powers/ Justin K. Thompson
Verwacht: 1 juni

De geanimeerde Spider-Man: Into the Spider-Verse uit 2018 was niet alleen een geweldige Spider-Man-film, het was de beste Spider-Man-film, die de Oscar voor Beste Animatiefilm won. In het langverwachte vervolg, Across the Spider-Verse, zullen Miles Morales (Shameik Moore) en Gwen Stacy (Hailee Steinfeld) in conclaaf komen met Spot (Jason Schwartzman), een man wiens lichaam bedekt is met inter-dimensionale portalen.

Hoewel de multiverse-trend een beetje vermoeiend wordt, is Spider-Mans multiversum een van de interessantere. Tel daar de unieke animatie bij op en we kunnen ons opmaken voor een van de grootste superheldenfilms van dit jaar.

 

Babylon
Regie: Damien Chazelle
Verwacht: 20 januari

Dit Hollywood-epos lijkt een ode te worden aan Tinseltown in de jaren dertig, in al zijn bedwelmende en hedonistische glorie. Losbandige feesten, ondergrondse misdaadsyndicaten en hier en daar een film maken. Brad Pitt speelt een megalomane filmregisseur, Margot Robbie de aspirant filmster.

Hollywood die Hollywood doet heeft voor veel interessante cinema gezorgd in het verleden, denk aan Sunset Boulevard, Barton Fink en Mulholland Drive, of recenter nog La La Land en Once Upon a Time … In Hollywood.

 

Bijzondere vermeldingen zijn er voor The Killer, David Finchers nieuwe film die op Netflix uitkomt, Asteroid City van Wes Anderson, Dune 2, Scorsese’s Killers of the Flower Moon, Terrence Malicks The Way of the Wind, over verschillende periodes uit het leven van Jezus, en Lynne Ramseys Stone Mattress, een verfilming van het gelijknamige boek van Margaret Atwood; een wraakthriller van de vrouw die ons You Were Never Really Here bracht…

Dit gaat een mooi filmjaar worden. Veel kijkplezier alvast, en houd de site in de gaten voor recensies.

 

Vind ons: