Cine Shorts: De vader van horror

Als studente filmwetenschap heb ik uren in de bioscoop doorgebracht, kijkend naar moderne films maar vooral ook duikend in de geschiedenis van het bewegende beeld. Regelmatig kwamen de films van George Méliès voorbij. Hij begon zijn carrière als goochelaar maar al snel stapte hij over naar de filmwereld, die toen nog in de kinderschoenen stond.

Méliès wordt gezien als de pionier op het gebied van optisch bedrog, en is één van de eerste filmmakers in Europa. In 1897 richtte hij de eerste filmstudio van Europa op en bracht in 18 jaar meer dan 520 films uit. Om de vele optische illusies voor elkaar te krijgen in zijn films maakte Méliès gebruik van stop-substitutie, meervoudige belichting en de fade techniek dissolve. Allemaal special effects die extreem vernieuwend waren voor die tijd.

Zijn bekendste film is Le Voyage Dans La Lune, iets minder bekend maar zeker niet minder interessant is de film Le Manoir du Diable (The Haunted House). Deze film wordt beschouwd als de allereerste horror film ooit gemaakt. Gezien het huidige thema konden wij jullie deze film natuurlijk niet onthouden.

Goed om te weten is dat Le Manoir du Diable in 1896 gefilmd werd in de achtertuin van Méliès zelf. De film duurt maar liefst 3 minuten, iets wat extreem lang was voor die tijd en technisch een enorme uitdaging. Jarenlang werd gedacht dat de film verloren was gegaan, tot deze in 1988 opnieuw werd ontdekt in Nieuw Zeeland. Gelukkig maar, het is een prachtig stuk filmgeschiedenis.

Meer weten over Méliès en zijn leven? Bekijk dan de film Hugo van Martin Scorsese, de eerste film van Scorsese in 3D gefilmd. En zo is het cirkeltje van special effects weer rond.
Image credit: CreativeCow.net

Vind ons: