Steven Spielberg en Roald Dahl zijn verwante zielen. De taal die zij spreken in hun beide disciplines heeft een bijzondere aantrekkingskracht op kinderen van alle generaties. Door hun vermogen om ‘mysteries’ een extra laag fantasie te geven inplaats van te doorgronden, en de manier van verhalen vertellen die je dieper in de mythos trekt, inplaats van hem te begrijpen. Daarom is Spielberg de aangewezen persoon om De GVR van Dahl te verfilmen. Waar de première tijdens het filmfestival in Cannes nog lauwtjes werd ontvangen lijkt de rest van de wereld wél weg te lopen met de film die werkelijk geschikt is voor alle leeftijden.

En dat doe ik ook. Als je als kind hebt genoten van De GVR (en ik ga er eigenlijk vanuit dat iedereen die deze recensie leest dat heeft gedaan) dan zul je ook genieten van Spielbergs film. De Grote Vriendelijke Reus, gespeeld door Mark Rylance (Bridge of Spies, The Other Boleyn Girl) met een magische twinkeling in zijn ogen is perfect gecast. De dromenvangende reus zorgt voor “ahhw” momenten tijdens de openingsscène, maar naarmate de film vordert wordt de bijzondere CGI en de wereld die Spielberg heeft opgetrokken steeds meer een onderdeel van de ervaring die De GVR biedt, inplaats van “mooie CGI”.

THE BFG

 

Doordat de film het boek redelijk nauwgezet volg blijft de magie bewaard, en zijn de iconische momenten een feest der herkenning. De manier waarop de dromen eruit zien, de oren van de GVR, het meisje Sofie (hier gespeeld door wide-eyed nieuwkomer Ruby Barnhill) en natuurlijk de snorskommers en fropskottel… Alles klopt. De moedige Sofie en de GVR gaan de strijd aan met de 9 andere kind-etende reuzen, nadat de GVR haar heeft ‘geadopteerd’ (of is het andersom?) uit het weeshuis waar ze haar draai niet vindt tussen de andere kinderen. Sofie’s eenzaamheid is typisch Dahl (net als de kinderen in Mathilda en De Heksen) en voor haar komt de GVR dan ook op het juiste moment. Het verdere verhaal en plot behoeft geen uitleg, maar ik wil nog wel toevoegen dat voor volwassenen het boek écht tot leven komt, en voor kinderen het een prikkelende, spannende kijkervaring is.

THE BFG

E.T. scenarioschrijver Melissa Mathison gecombineerd met Spielbergs talent en Dahls wonderlijke fantasie zijn de magische ingrediënten die De GVR tot leven wekken, maar ook Mark Rylance en Ruby Barnhill leveren beide 5-sterren optredens. Spielberg heeft 25 jaar gewacht met het maken van deze film, totdat de technologie on par was met de manier waarop hij het boek wilde uitbeelden. In Hook (voor mij een classic, voor velen een flop) maakte Spielberg al duidelijk dat magie bestaat, zolang kinderen er in geloven. Hier zien we dat gegeven werkelijkheid worden.

De GVR draait vanaf 20 juli in de bioscoop.