Het is verleidelijk om bij science fiction alleen te denken aan films met een technologische invalshoek. Maar ook in de andere wetenschappen staat de tijd niet stil. Neem de biologie. Niets is zo fascinerend en complex als het menselijk lichaam. Net als de ruimte, is ook ons lichaam tot op zekere hoogte onontgonnen terrein. We zijn daarom van mening dat ook deze niche in science fiction het waard is om te belichten. Langs deze weg breken we een lans voor een trio science fiction films die een biologisch uitgangspunt hebben.

Mimic (1997) – Guillermo Del Toro

Cast: Mira Sorvino, Jeremy Northam, F. Murray Abraham

Mira Sorvino speelt Susan Tyler, een bekend entomoloog die via genetische experimenten een nieuw insect ontwikkelt om kakkerlakken te bestrijden. Haar uitvinding leidt tot een levende nachtmerrie. De insecten ontsnappen uit haar laboratorium en openen de jacht op de inwoners van New York. Mimic ontleent zijn titel aan de eigenschap van de dieren om hun prooidieren te imiteren.
De film doet hier en daar gedateerd aan, maar de horror elementen hebben de tand des tijds goed doorstaan. En bonus: het verhaal leent elementen van “Frankenstein” van Mary Shelley. Shelley wordt ook wel beschouwd als 1 van de voorlopers van moderne science fiction.

 

The Andromeda Strain (1971) – Robert Wise

Cast: James Olson, Kate Reid, David Wayne

Na een serie van onverwachte sterfgevallen, reist een groep wetenschappers af naar een bijzonder onderzoekslaboratorium om de oorzaak te onderzoeken. Ze ontdekken een bijzondere buitenaardse levensvorm die ze Andromeda dopen. Al gauw blijkt dat ze zich hebben verkeken op de mogelijkheden van Andromeda. Het muteert razendsnel, en vormt binnen de kortste keren een gevaar voor de gehele mensheid.
Laadt je niet te veel misleiden door de koddige trailer met huilend kind, of de ouderwetse taglines. The Andromeda Strain is niet voor niets een invloedrijke science fiction.

 

Hollow Man (2000) – Paul Verhoeven

Cast: Kevin Bacon, Elisabeth Shue, Josh Brolin

De lijst zou natuurlijk niet compleet zijn zonder Hollow Man van Mr. Paul Verhoeven. Solide Kevin Bacon speelt een wetenschapper die door zijn eigen experimenten onzichtbaar wordt. Het experiment lijkt meer dan geslaagd, maar helaas besluit de briljante wetenschapper misbruik te maken van zijn nieuw verworven status.
Suspense-rijke film, die eigenlijk alleen maar krachtiger is omdat je het gevaar niet ziet.