De beste Kerstfilms die je gezien moét hebben

 

Kerst is voor veel mensen de kers(t) op de taart: het afsluiten van het jaar tijdens dagen waarop niet gewerkt hoeft te worden, en de hele familie bij elkaar komt om veel te eten, te drinken en na te praten over het jaar dat achter ons ligt. Films hebben traditiegetrouw ook veel met Kerst. Het zijn feestdagen die mooi tot uitdrukking komen op beeld en dus is er een hele reeks aan Kerstfilms gemaakt – de ene iets beter dan de ander.

Er zijn een paar van dat soort films die met recht ‘de beste Kerstfilms’ genoemd mogen worden. En ondanks dat dit natuurlijk een kwestie van smaak is, gaan we er toch een aantal op een rijtje zetten die je nu eenmaal gezien moét hebben. Dus als je met de familie samenkomt en na het eten een film wil gaan kijken – kies dan iets uit onze selectie van de 5 beste Kerstfilms (in willekeurige volgorde, een selectie van 5 maken was al moeilijk genoeg):

National Lampoon’s Christmas Vacation
Oordeel: ★★★

National Lampoon’s Christmas Vacation is wat mij betreft de meest geslaagde film in de National Lampoon serie. Clarke W. Griswold, het gezinshoofd, probeert niet compleet door te draaien als er verschillende familieleden op bezoek komen voor Kerst. Clarke’s pech druipt door de hele film heen, zonder vervelend te worden.

beste kerstfilms National Lampoon’s Christmas Vacation

De gekkigheid rondom de feestdagen is vermakelijk en herkenbaar. National Lampoon’s Christmas Vacation is een absolute klassieker, en na ruim 25 jaar nog even grappig.

Gremlins
Oordeel: ★★★

Onder leiding van Gizmo overspoelt een leger aan groene wezentjes, die eerder schattig zijn dan eng, het kleine stadje Kingston Falls. In Gremlins krijgt Billy een ‘mogwai’ voor Kerst, een raar wezentje uit de handen van een obscure uitvinder uit Chinatown. Als een van de regels wordt verbroken die bij de verkoop werden geleverd (maak hem niet nat), spawnt de mogwai een aantal nieuwe mogwais uit.

beste kerstfilms Gremlins

Het is het begin van een invasie. De film speelt zich tegen een Kerstmis-achtergrond, iets dat goed past bij de feelgood sfeer – al is Gremlins ook doorspekt met donkere humor, wat de balans zo knap maakt.

Edward Scissorhands
Oordeel: ★★★

Misschien niet een Kerstfilm per se, maar door het hartverwarmende verhaal én de in ons geheugen gegrifte Kerstscene verdient Edward Scissorhands gewoon een plekje tussen de beste Kerstfilms. De film van Tim Burton draait om Edward, die een bos scharen als handen heeft.

beste kerstfilms Edward Scissorhands

Iedereen vindt hem (logischerwijs) eng, maar er is iemand die inziet dat al die scharen ook weleens heel handig kunnen zijn. En daarnaast is Edward Scissorhands ook gewoon heel lief. Ieder jaar een keertje kijken!

The Nightmare Before Christmas
Oordeel: ★★★

Tim Burton komt gewoon nog een keer in de lijst, waarom niet. In de jaren ’90 kwam hij met een stop-motion film die, mede door het gebruik van die techniek, veel indruk maakte. The Nightmare Before Christmas draait om Jack Skellington – de baas van Halloween Town.

beste kerstfilms The Nightmare Before Christmas

Als hij verveelt raakt met Halloween en toevallig op Christmas Town stuit, besluit hij om de hulp in te roepen van alle spoken, monsters en andere wezens om Kerstmis naar Halloween Town te halen.The Nightmare Before Christmas is mooi gemaakt, heeft een goed verhaal, en de karakters zijn absoluut verslavend.

Home Alone
Oordeel: ★★★

Tja. Wat moeten we hier nog over zeggen. Als je het over klassiekers hebt dan lees je Home Alone binnen de definitie daarvan. Een film die keer op keer verrassend leuk blijft, zelfs als je hem van begin tot eind kunt meepraten. Kev, het buitenbeentje van een grote familie, blijft alleen achter als de rest van die familie op vakantie gaat en hem vergeet.

beste kerstfilms Home Alone

Als inbrekers het op zijn huis voorzien hebben besluit hij de strijd aan te gaan. De eerste in de serie is absoluut de beste (en dus ook een van de beste Kerstfilms), maar de eerste 3 Home Alone’s achter elkaar kijken is ook een prima kijkervaring. Later deze maand bestuderen we die trilogie nog van dichtbij.

Vind ons: