De beste films van Cannes 2015

 

De 2015 editie van het filmfestival in Cannes heeft filmliefhebbers wereldwijd bezig gehouden. Zoals altijd zijn er weer veel nieuwe films aangekondigd en in premiere gegaan – de ene wat beter ontvangen dan de andere – en dus is het tijd om de balans op te maken. Wat zijn de beste films van Cannes 2015 geweest? We zetten ze voor je op een rijtje.

Carol

We schreven op Cine nog niets over Carol maar de film werd wel degelijk goed ontvangen. Sommige critici schrijven er zelfs al Oscars naartoe. Cate Blanchett speelt de hoofdrol in een drama dat zich afspeelt in 1952. Zij, een rijke net gescheiden vrouw, raakt verstrikt in een verboden romance met een jonge personal shopper. Niet helemaal mijn film, maar vast wel voor een grote groep anderen.

Er is nog geen officiële trailer, maar hieronder vast een korte clip van Carol:

The Sea Of Trees

Een andere opvallende film op Cannes was The Sea Of Trees. De nieuwe film van Matthew McConnaughey kon op wisselende ontvangst rekenen, zo schreven we al eerder. Zowel positieve stemmen die de rust en het tempo van de film konden waarderen, maar ook boe-geroep aan het einde van de premiere. De film draait om de Suicide Forests naast Mount Fuji, waar de hoofdpersoon zelfmoord wil plegen maar dan een vreemdeling tegen het lijf loopt die hetzelfde van plan is. De twee raken aan de praat, daar midden in het bos. De eerste beelden vind je in ons nieuwsartikel over The Sea Of Trees.

The Lobster

Ook The Lobster kwam al op Cine voorbij. Een vreemde film die zich maar moeilijk in een hokje laat plaatsen. Wat als we in de toekomst een partner moéten hebben? En als we die niet vinden worden we omgetoverd in een dier naar keuze, en vrijgelaten in het naastgelegen bos. Juist, dan heb je een bizarre film te pakken met een intrigerend verhaal. Zie hier meer: The Lobster.

Irrational Man

Woody Allen heeft een nieuwe film gemaakt en dat feit was op zichzelf als nieuwswaardig in Cannes. En nu blijkt dat Irrational Man ook nog eens veelbelovend is. In Irrational Man speelt Joaquin Phoenix de hoofdrol en zijn personage besluit om een willekeurige vreemde te vermoorden. ‘Een sinister plot in de liefdevolle sfeer van Midnight In Paris‘, zo las ik ergens. Een interessante combinatie waar ik absoluut benieuwd naar ben.

irrational man

The Hateful Eight

Als Quentin Tarantino iets nieuws maakt dan is iedereen alert. Op Cannes 2015 zagen we alleen een trailer (die overigens nog niet openbaar is) en zelfs die werd al met applaus ontvangen. Waar de laatste 2 films van Tarantino iets gematigder werden ontvangen dan de voorgangers, zou The Hateful Eight weleens weer een échte klapper kunnen worden. Benieuwd naar meer? Lees wat we tot nu toe weten over The Hateful Eight.

Love

Gaspar Noé is terug. Na het (naar mijn mening) fantastische Enter The Void waren er enkel wat korte films maar nu is er Love. Een ode aan sex, waarmee zowel vrouwen als mannen opgewonden de zaal verlaten – aldus de regisseur zelf. De eerste stilstaande beelden en promotionele flyers laten niets aan de verbeelding over, we hebben er zin in.

Sicario

Naast de puristische cinema was er in Cannes 2015 ook ruimte voor spannende films. Sicario is er zo eentje die veelbelovend is. Het is de nieuwe film van regisseur Denis Villeneuve, die met Prisoners één van de beste thrillers van de afgelopen jaren serveerde en dat dit jaar nog eens dunnetjes over wil doen. Het verhaal van Sicario speelt zich af op de grens van de VS en Mexico, en dus komen we terecht bij woestijnen, drugskartels, grenspolitie en meer.

 

Tale Of Tales

‘Een sprookje’, zo is er veelal te lezen als het over Tale Of Tales gaat. De film speelt zich af in de 15e eeuw, in een gecreëerde wereld van regisseur Matteo Garrone. Denk kostuums, monsters, rivaliserende koningkrijken, poezie, en meer van dat. De trailer van Tale Of Tales zie je hieronder!

The Assassin

Hypnotische martial arts, slow motion, op en top sfeervol, sprookjesachtig – de omschrijvingen van The Assassin zijn niet mis. De film van Hou Hsiao-hsien lijkt een bijzonder project te worden, hier lees je snel meer over op Cine.

Heb jij nog iets bijzonders gezien dat in het lijstje past? Laat het ons hieronder weten!

Vind ons: