De beste films van 2015 (deel 2)

 

Als tweede aan de beurt: redacteur, site-beheerder en mede oprichter van Cine: Roeland Pater.

Youth
“Emotie is alles wat we hebben, emotie is leven”, zo wordt er uitgesproken in Youth. En emotie is wat Youth losmaakt. Michael Caine en Harvey Keitel spelen in een gedeelde hoofdrol twee mannen op leeftijd, die allebei in een hotel in de Alpen zitten. Twee vrienden, waarvan de ene met pensioen is en de ander probeert zijn testament te maken: een laatste film die alles compleet moet maken. Daar in de Alpen kijken ze terug op hun leven, terwijl de jongere generatie om hen heen zwiert. Youth straalt vanaf het begin, en de flitsende, kleurrijke scenes die we van regisseur Paolo Sorrentino kennen maken het een film die nog uren na siddert. Voor mij absoluut de film van het jaar.

Mad Max: Fury Road
De allersnelste film van het jaar. In Max Max: Fury Road krijg je hoogstens een minuutje de tijd om even op adem te komen, voordat je weer wordt meegesleurd in een rokerige achtervolging door voor dood achtergelaten woestijnvlakten. Tom Hardy in een (wederom) toffe rol, maar ook een reeks aan andere karakters die de film genoeg body geven om een hoge notering in de (persoonlijke!) top 5 beste films van 2015 te verdienen.

A Most Violent Year
Voor een film met deze titel is er opvallend weinig geweld aanwezig in A Most Violent Year. Maar de sfeer van het oude New York, de minimale maar harmonieuze soundtrack, de sterke personages… Het maakt allemaal een hoop goed. Oscar Isaac (Inside Llewyn Davis, Drive) speelt een mooie hoofdrol als oliemagnaat die waakt voor corruptie en geweld, iets dat erg moeilijk is in die wereld. Ga er op een zondag eens even lekker voor zitten.

Schneider Vs. Bax
Schneider vs. Bax is vreemd, absurdistisch, hard en komt aan. Maar lukt het Van Warmerdam om nog een keer een film te maken die zo goed scoort bij een groot publiek, zoals hij deed met Borgman? Schneider vs. Bax is de vertaling van een western (uitgestrekte vlaktes) naar het Nederlandse landschap, en dat is knap uitgevoerd. Normaal gesproken besef je niet dat een groot deel van Nederland nog zo leeg is dat het zich leent voor dat genre. Er ontstaat een manhunt tussen verschillende partijen, midden in het drassige polderlandschap. De rest moet je zelf zien: deze Nederlandse film verdient absoluut een plek tussen de beste films van 2015.

Ex-Machina
Ex Machina is science fiction in optima forma: futuristisch maar geloofwaardig. De baas van een internetbedrijf heeft een (vrouwelijke) robot gebouwd met kunstmatige intelligentie van zo’n hoog niveau dat ze zo goed als menselijk is in haar reacties en beredeneringen – dat is prachtig, maar ook gevaarlijk. Het eigenaardige aan de hoofdpersoon is tegelijkertijd zijn drinkgedrag en zijn vreemde seksuele voorkeur voor mechanische vrouwen.

Vind ons: