De beste 5 Coming of Age films op Netflix

 

Ook deze maand is er weer een lijst met toppers op Netflix die binnen het thema passen. Het aanbod films was uitgebreid maar we hebben een mooie top 5 bij elkaar gekregen. We zien deze maand maar liefst twee films van Robin Willams terug in de lijst en met het herfstachtige najaarsweer in aankomst is de aankomende periode een mooi moment om de lijst af te werken. Alvast veel plezier.

The Breakfast Club

We trappen af met de Breakfast Club, een klassieker in het genre en misschien ook wel de film die het meest tot onze verbeelding spreekt. De film begint met de introductie van een groepje leerlingen dat de pech heeft om op zaterdag te moeten nablijven. Ze hebben allemaal een andere sociale achtergrond, behoren tot een andere subcultuur en moeten om een andere reden nablijven. Wat ze wel gemeen met elkaar hebben is dat ze verplicht in de bibliotheek moeten zitten, met elkaar, tot het einde van de dag. Naarmate de film vordert komen we steeds meer te weten over de hoofdpersonen, over hun leven thuis, hun angsten en onzekerheden en de reden waarom ze nou eigenlijk moeten nablijven. Op het eerste gezicht lijken ze niets met elkaar gemeen te hebben maar aan het einde van de dag komen ze erachter dat ze toch niet zo veel van elkaar verschillen. De herkenbare puberproblemen en de geweldige cast zorgen dat The Breakfast Club een must-see is voor elke Coming of Age liefhebber. (Wesley)

the breakfast club stills 2

Clueless

De film Clueless heeft een wat lichter te verteren onderwerp dan de film hierboven. We volgen de charmante Alica Silverstone als Cher: een verwende snob met een vlotte babbel (die ze geleerd heeft van haar vader de advocaat). Alles lijkt vlekkeloos te verlopen in het leven van Cher totdat ze op een dag een ‘C’ krijgt voor debatteren. Ze komt dan op het idee om de chagrijnige leraar aan een date te helpen zodat ze dan misschien een hoger cijfer krijgt. Gevoed door het resultaat van deze goede daad, wilt ze nog meer goede daden verrichten en komt ze op het idee om het nieuwe meisje van de school populair te maken. Helaas verloopt niet alles volgens plan en keren de mensen om wie ze dacht te geven zich tegen haar en spelen de mensen waarvan ze dacht dat ze niks betekende juist een belangrijke rol. Clueless is voornamelijk een chick flick die op speelse wijze en lekker over the top de gewoontes en maniertjes van Beverly Hills‘ snob society in beeld brengt. Neem deze film dus vooral niet te serieus en hij is perfect voor een ladies night only met een paar vriendinnen. (Wesley)

Clueless movie stills

Dead poets society

De eerste film uit het lijstje waarin Robin Williams een belangrijke rol speelt is Dead Poets Society. Het verhaal speelt zich af op een strenge en pretentieuze kostschool alleen voor de aller-slimste jongens. Robin Willams is te zien in de rol van John Keating, een levendige docent Engels die het Latijnse spreekwoord ‘Carpe Diem’ als levensmotto heeft. Met zijn onorthodoxe manier van lesgeven grijpt hij al snel de aandacht van een zestal leerlingen die hier helemaal in meegaan. Keating leert zijn leerlingen om op zoek te gaan naar hun eigen identiteit en zichzelf als individu te ontplooien. Totaal in strijd met de heersende status quo op de strenge school en bij de jongens thuis zal dit gevolgen hebben die niemand had durven voorzien.

De film laat op een uitstekende manier zien hoe de jongens allemaal hun eigen weg afleggen van onschuldige naïeve jongetjes naar rebelse, tegen het etablissement schoppende, pubers. De mooie dichterlijke quotes en het winterachtige sfeertje maken deze film perfect voor een regenachtige zondag op de bank. “Oh Captain! My Captain!” (Wesley)

Superbad

Door alle seksueel getinte grappen, het gevloek en de botte opmerkingen in Superbad zou je al snel vergeten dat deze film een Coming of Age thema heeft. Seth (Jonah Hill) en Evan (Michael Cera) zijn twee beste vrienden die allebei op hun eigen manier even eigenaardig zijn. Ze staan op het punt om hun eigen weg te vervolgen naar verschillende universiteiten, maar voordat ze uit elkaar gaan krijgen ze nog de mogelijkheid om eindelijk bij de populaire kinderen van school op een feest aanwezig te zijn. De enige voorwaarde; Seth moet alcohol zien te regelen voor Jules (Emma Stone), het meisje die het feest organiseert. Omdat ze beide onder de 21 zijn moeten ze een plan bedenken om toch aan alcohol te komen. Tijdens hun avontuur om aan de drank te komen wordt de relatie tussen Seth en Evan flink getest. Zullen ze beste vrienden blijven of gaan ze voor het einde van het schooljaar met ruzie uit elkaar?

Superbad werd bijzonder goed ontvangen en de naam McLovin (een legendarische rol van Christopher Charles Mintz-Plasse) heeft nog op veel scholen nagegalmd. De cast en het uitstekend geschreven script maken Superbad tot een absolute aanrader. (Wesley)

Super Bad

Good Will Hunting

De tweede film met een belangrijke rol van Robin Williams is Good Will Hunting. In Good Will Hunting worstelt Will met het leven. Hij is als conciërge werkzaam op een hoog aangeschreven college. Hij blijkt uitermate intelligent te zijn, voornamelijk als het aankomt op hogere wiskunde. Maar als het leven eindelijk goed lijkt te gaan achterhaalt zijn gewelddadige verleden Will toch.

Good Will Hunting was het scenaristen debuut van Matt Damon en Ben Affleck, een duo wat sindsdien nooit meer samen heeft geschreven. Het gerucht gaat dat zij het scenario voor deze film in één avond op papier hadden staan. Een hele prestatie want de meeste scenaristen doen daar maanden, soms jaren over.

Buiten alle lof die de film en het scenario ontving is het ook simpelweg een mooie film. Het acteerwerk is kwetsbaar en oprecht, en komt uit de harten van Damon en Affleck (die tevens de hoofdrollen op hen nemen).

En de muziek van Danny Elfman, tja… dat is altijd fijn. Een hele fijne film om eens goed voor te gaan zitten! (Frauke)

good will hunting stills

Vind ons: