De 8 leukste fictieve filmsteden


Vandaag gaan we met Cine de wereld rond, waarom? Een blik uit het raam zou voldoende moeten reden moeten zijn. Want hoe mooi sommige roadmovies ook zijn, of hoe gaaf het Los Angeles van bijvoorbeeld Nightcrawler in beeld is gebracht, het leukst is natuurlijk jezelf helemaal verliezen in de fictieve steden die Hollywood ons voorschotelt.

Sommige van die plekken zijn zo gedetailleerd uitgedacht dat je soms vergeet dat ze niet echt bestaan. Want zeg nou zelf; heb jij niet ooit een aanmeldformulier gezocht voor Hogwarts? Samen met Cine redacteur Miron zet ik de interessantste fictieve filmsteden voor je op een rijtje.

Basin City – Sin City

Basin City is eigelijk helemaal geen leuke plek om te zijn, als je niet 2 meter groot en breed bent, een corrupte agent, of een prostituee met jarenlange vecht- en wapentraining. Toch trekt Frank Millers criminele droomstad nog altijd mensen van laag allooi aan, als motten naar een gloeilamp. Ik zou er ook best eens willen rondwaren. Capuchon tot over de ogen en een lange lederen jas aan. Oh, en tot op de tanden gewapend natuurlijk. Je weet in Basin City nooit of een weerwolfmens, buitenaardse hogepriester of Japanse ninja-maîtresse het op je gemunt heeft.

 

Eerie – Eerie, Indiana

Dit is een beetje valsspelen natuurlijk, want Eerie, Indiana is een serie en geen film. Toch verdient dit surrealistische voorstadje van Indiana een plek in deze lijst, al is het alleen maar omdat je er buren hebt die het eeuwige leven hebben doordat ze in tupperware bakken slapen. Of omdat er buitenboordbeugels bestaan die de gedachte van honden kunnen lezen. Dit is de stad waar iedere Encyclopedia Brown amateur het liefst in had willen opgroeien; er is geen echte fatale dreiging en ieder absurd mysterie wordt netjes binnen 30 minuten opgelost.

 

Gotham City – Batman (DC Universe)

Wat voor sommigen ‘gewoon’ New York City is, is voor de meeste (comic minnende) mensen de ultieme fictieve stad. Een van de meest uitgedachte en gedetailleerde plekken ooit, met zijn eigen regels, ecosysteem en universum. Als dat je niks zegt, dan is er nog altijd de lange lijst aan aanverwante bewoners als Frank Miller, Jack Nicholson, Christopher Nolan, Tim Burton, Jeph Loeb etc. Echter staat ver daarboven op eenzame hoogte Robert Sylvester Kelly. Artiestennaam R. Kelly, die met zijn monsterhit Gotham City de stad definitief voorzag van zijn eigen lijflied. En hoeveel fictieve steden kunnen dat nou zeggen?

 

Venusville – Total Recall

Er is eigenlijk maar 1 echte reden waarom deze in ons lijstje staat, en dat is niet het dystopische, naargeestige karakter van de stad. Het zijn de freaks, de monsters en de dwellers. Mars’ Red Light District is met zoveel straling in aanraking gekomen dat het het thuis is van de meest enge wezens. Bijvoorbeeld die dames met niet 1, niet 2 maar 3 borsten. For your pleasure.

 

Hogsmeade – Harry Potter

Het enige all-wizard-only stadje in Groot-Britannië. Alleen toegankelijk voor studenten van Hogwarts die in hun derde jaar zitten (het moment dat de boeken ook echt een vlucht nemen) en een van onze favoriete plekken. J.K. Rowlings visie is feilloos naar het grote scherm overgebracht, en Zonko’s Joke Shop zou niet misstaan in de Kalverstraat. Honeydukes (butterbeer!) trouwens ook niet. Fun Fact: Harry is voor Valentijnsdag ooit met Cho Chang naar Madam Puddifoot’s Tea Shop geweest en ze hebben gezoend. Minder Fun Fact: waarom is dat nooit iets geworden? Ze waren zo schattig samen. Fucking Marietta Edgecombe.

 

Emerald City – The wizard of Oz

Hoewel de wanden van Emerald City groen zijn –zoals iedereen vanaf de Yellow Brick Road kan zien– is het zoals veel dingen in die stad min of meer een illusie. De inwoners wordt opgedragen om groene kleding aan te doen zodat zij beschermt worden tegen de overweldigende glans die de stad uitstraalt –maar eigenlijk groen moeten dragen om te passen binnen de visie van The Wizard. Desalniettemin is Emerald City een vreemde, surrealistische maar prachtige stad, waar ik graag eens zou willen zijn. Met mijn racefiets bijvoorbeeld, over die lange gele weg.

 

Cloud City – The Empire Strikes Back

Ahhh, Cloud City. Thuishaven van Lando Calrissian. De iconische plek waar Luke zijn hand verliest. En de achtergrond van deel vijf van een van de beste filmreeksen ooit gemaakt. Met stip de coolste plek om je spacepod te landen, waar de wolken voor de dromerige omgeving zorgen, en de feestjes met Lando fantastisch zijn.

 

Neo-Tokyo – Akira

Tokyo was ooit, voor ik de kans kreeg om Akira (1988) te zien, mijn droomstad. De iconische animatiefilm speelt zich af in 2019: Tokyo is ten gevolge van een nucleaire oorlog verwoest en we bevinden ons in een vernieuwde, ontzagwekkende en tegendraadse versie van de Japanse hoofdstad. Neo-Tokyo is een plek waar leven en dood, modernisatie en verval, maar vooral vreugde en pijn constant met elkaar in gevecht zijn. De ongelooflijke wolkenkrabbers bieden samen met de prachtige neon-reclames een haast verdovende werking op onze geest, terwijl de met zonden besmeurde steegjes ons terug de duistere realiteit in sleuren. Neo-Tokyo is de ultieme droomstad; een post-apocalyptische nachtmerrie waar ik gek genoeg nooit uit hoop te ontwaken.

 

Zie ook: met Woody Allen en Roeland op bezoek in Parijs. 

Vind ons: