In de maand van de lach helpen we je wederom navigeren door de vast sea of content die Netflix heet. We hebben vijf films uitgezocht waar je mee voor de dag kunt komen, als die dag vraagt om een lachfilm. Mis je een film in deze lijst? Laat het ons weten in de comments.

Little Miss Sunshine (2006)
Regie: Jonathan Dayton/Valerie Faris
Cast: Greg Kinnear, Steve Carrell, Abigail Breslin
Oordeel: ★★★

Soms zegt de titel van een film niet genoeg, dan weer te veel, en soms is het precies goed. Precies goed om te weten dat Little Miss Sunshine voldoende melancholiek en ironie heeft om de titel te ontkrachten. Greg Kinnear speelt een derderangs motivational speaker, Alan Arkin is een heroïne snuivende, door porno geobsedeerde opa en Steve Carrell is een suïcidale, homoseksuele academicus. In mindere handen waren dit karikaturen geweest, maar Jonathan Dayton en Valerie Faris hebben genoeg nuance toegevoegd aan het verhaal en de personages, waarin we een onwaarschijnlijke beauty pageant contender volgen op haar weg naar de Little Miss Sunshine competitie. Samen met haar zeer disfunctionele familie reist Abigail Breslin door Amerika. De uitbundige personages worden gebalanceerd door de angst en wanhoop van alledag, en dat maakt Little Miss Sunshine een zeer gelaagde (character based) comedy.

 

Old School (2003)
Regie: Todd Phillips
Cast: Luke Wilson, Will Ferrell, Vince Vaughn
Oordeel: ★★★

Vooraf aan Old School, regisseerde Todd Phillips Frat House. Die docu/exposé over de fraternity cultuur in Amerika gooide hoge ogen op Sundance. Later kwam het gerucht naar buiten dat veel van de scènes in Frat House geënsceneerd waren, waardoor de distributeur besloot de film links te laten liggen. Phillips heeft zelf altijd volgehouden dat er niks nep is aan Frat House, en als je kijkt naar de lowball comedy’s die hij daarna heeft uitgebracht dan lijkt dat te kloppen. In Old School krijgen we Luke Wilson, Will Ferrell en Vince Vaughn die allen hun studententijd ver voorbij zijn, behalve in hun hoofd. Die premisse zou pathos, humor en coming-of-age moeiteloos moeten kunnen combineren. Echter laat Phillips dat grotendeels varen ten faveure van de slapstick en onderbroekenlol. Niets mis mee, mits de uitvoering goed is. En dat is ie.

 

Coming to America (1988)
Regie: John Landis
Cast: Eddie Murphy, Arsenio Hall, James Earl Jones
Oordeel: ★★★★★

Eddie Murphy’s gigantische doorbraak en keiharde kaskraker heet Coming to America. Een film die op het juiste moment kwam, het juiste ritme kende en bovenal gewoon heel erg leuk is. Murphy en Arsenio Hall spelen een Afrikaanse prins en zijn assistent, die vanuit een fictief Afrikaans land naar New York gaan om ‘echte’ liefde te vinden. De racial slurs en stereotyperingen zijn niet meer van deze tijd, maar zijn wel endearing genoeg om geen aanstoot aan te nemen. Een van de hoogtepunten komt na de credits, waarin blijkt dat Murphy en Hall tijdens scènes in de kapsalon alle rollen voor hun rekening nemen. Een sterk staaltje acteer- en grime werk, absoluut. En gewoon een heel fijne klassieker. PS. De muziek van Nile Rodgers mag er ook wezen.

 

Office Space (1999)
Regie: Mike Judge
Cast: Ron Livingston, Jennifer Anniston
Oordeel: ★★★★

Beavis and Butthead (en King of the Hill) bedenker Mike Judge heeft een aardig debuut gekend. Office Space is een cultfilm in de breedste zin van het woord. Gebaseerd op een aantal sketches die Judge schreef voor Saturday Night Live, vertelt de film het verhaal van kantoormedewerker Peter Gibbons (Ron Livingston), wiens depressieve kijk op het leven een boost krijgt. Die boost krijgt hij van een hypnotiseur die hem totale ‘peace of mind’ biedt, maar vervolgens zelf overlijdt aan een hartaanval. Gewapend met nieuwe levenslust tackelt hij de problemen op zijn kantoor, met alle gevolgen van dien. Wat Office Space minder goed doet in balans (en slordigheid) maakt het goed met humor. Er zitten gegarandeerd 4 flinke lachbuien in Office Space, en dat is al heel wat. Niet overtuigd? De vergeten 90’s rapper Canibus rapt tijdens de credits over zijn gestolen nietmachine. Dat alleen al is de moeite waard.

https://www.youtube.com/watch?v=_IwzZYRejZQ

 

Anchor Man: The Legend of Ron Burgundy (2004)
Regie: Adam McKay
Cast: Will Ferrell, Paul Rudd, Steve Carrell e.a.
Oordeel: ★★★★

De bejubelde film van Adam McKay kende een stroeve start. Pas toen de film op DVD werd uitgebracht begon het gigantische (word-of-mouth) succes van Anchorman. De overtuiging en toewijding waarmee Ferrel de nieuwslezer Ron Burgundy speelt is het kloppende hart van deze film. Daaromheen cirkelen de vrijheid die de acteurs hebben als het gaat om de teksten, en de fantastische supportcast, bestaande uit Steve Carrell, Paul Rudd en Christina Applegate. McKay als Saturday Night Live veteraan en Ferrell als co-auteur en comedic force maken Anchorman een van de leukste workplace comedy’s die er zijn. De aanhoudende stroom aan grappen, de jazz flute en de 70s saus die over de hele film is gegoten zorgen gegarandeerd voor een rewatch.