Dames en heren, mochten jullie niets geregeld hebben vandaag, geen grand gesture, geen lief ontbijtje en al helemaal geen activiteiten die buiten het huis plaatsvinden: vrees niet. Cine brengt je de 5 beste films op Valentijn. Wees gerust, de lijst is zorgvuldig samengesteld en heeft heus niet alleen maar zoetsappige romcoms.

Sommige films in dit lijstje zijn te vinden op Netflix, de rest via de meeste on-demand diensten. Mocht dat niet werken is er vast wel een andere plek om films vandaan te toveren op het allerlaatste moment. Kun je meteen een bosje bloemen meenemen. Een beetje vindingrijkheid en je komt prima voor de dag met deze toppers.

Fijne Valentijn allemaal. -XOXO- van de Cine redactie.

Adventureland (2009)
Regie: Greg Mottola
Cast: Jesse Eisenberg, Kristen Stewart
Oordeel: ♥♥♥

De transitie van elkaar leuk vinden, geen idee hebben wat je met jezelf aanmoet van verliefdheid, en de gigantisch ongemakkelijke encounter van de eerste seks met elkaar: dat is waar Adventureland over gaat. Jesse Eisenberg is natuurlijk helemaal in zijn element als ongemakkelijke adolescent. De centrale liefde is sweet, de humor vaak grof en vlot. Lachsalvo’s, ‘ahhh’ momenten en een heleboel awkwardness. En heren, Jesse Eisenberg is geen Brad Pitt; niks te vrezen dus. 

Like Water For Chocolate (1992)
Regie: Alfonso Arau
Cast: Marco Leonardi, Lumi Cavazos
Oordeel: ♥♥♥♥

In een oud en vergeten Mexico –van voor de kartels en na de Inca’s– hebben Tito en Pedro een stomende verboden liefde. Mama Helena ziet het echter niet zitten en biedt Pedro haar oudste dochter, Tito’s zus aan. Pedro accepteert en komt zo met zijn kersverse bruid en Tito in hetzelfde huis te wonen. Maar Helena had moeten weten dat je echte liefde niet kunt verbieden. Het bovennatuurlijke tintje zit in de kookkunsten van Tito. Ze merkt dat ze met haar creaties heftige emoties bij eenieder die ervan eet weet te ontluiken. Zuid-Amerikaanse passie, romantiek, en met hart geacteerd. Een schot in de (chocolade)roos.

Vanilla Sky (2001)
Regie: Cameron Crow
Cast: Tom Cruise, Penelope Cruz, Cameron Diaz
Oordeel: ♥♥♥♥

Gebaseerd op het script van Alejandro Amenábar (Abres los Ojos) is deze Amerikaanse remake een unieke geslaagde versie geworden. In de gevangenis en beschuldigd van moord probeert Tom Cruise door flashbacks en vertellingen te achterhalen hoe hij op die plek terecht is gekomen. In zijn eigen herinneringen is hij een jonge succesvolle eigenaar van een uitgever, heeft hij vrouwen galore, en eigenlijk de wereld aan zijn voeten. Zijn het de aandeelhouders van het bedrijf zijn die hem erin proberen te luizen, is het zijn scharrel die de relatie anders beschouwde dan hijzelf? Niets is duidelijk, totdat Cruise zelf niet meer weet wat nou echt is en wat niet, en zijn misvormde gezicht niet meer kan rijmen met de gebeurtenissen. Vanilla Sky is een meeslepend en groots — maar toch klein opgezet — sci-fi drama, met een uitstekende cast en confronterende ontknoping. Lekker tegen elkaar aankruipen en het leven vieren, luidt het devies.

They Came Together (2014)
Regie: David Wein
Cast: Amy Poehler, Paul Rudd, Bill Hader
Oordeel: ♥♥♥

Geleid door de ervaren (sketch comedy) hand van David Wein, spelen Poehler en Rudd in deze cynische comedy continu dezelfde grap, maar wel eentje die 80 minuten leuk blijft. Alle tropes van romcoms worden hier op de hak genomen in wat een kruising is tussen Judd Apatow films en meta-slapstick als The Naked Gun of Hot Shots. De meeste grappen blijven plakken en Bill Hader is eens niet heel vervelend als Eeuwige Acteur In Een Vervelende Bijrol. Uiteindelijk is er natuurlijk echte liefde in het spel en komt het allemaal goed.

Titanic (1997)
Regie: James Cameron
Cast: Leonardo DiCaprio, Kate Winslet
Oordeel: ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Love can touch us one time and last for a lifetime
And never let go ’till we’re gone
Love was, when I loved you
One true time I hold to
In my life we’ll always go on