De 5 beste Coming of Age films

 

Traditiegetrouw bieden we je een lijstje in het kader van de themamaand, waarin de Cine redacteuren hun persoonlijke favorieten met je delen. Deze maand is het thema Coming of Age en de redactie heeft geheel volgens persoonlijke voorkeur de 5 beste Coming of Age films geselecteerd.

Aangezien daar een heleboel films tussen zitten die hoog op het lijstje van menig criticus staat, hebben we ook nog een lijstje voor je van onze gastredactrice Elise – die 10 Coming of Age films op een rijtje zette die meer bekendheid verdienen: De 10 beste Coming of Age films die je nog nooit heb gezien >

Zit er iets tussen dat je niet kent? Kijken! Alle films in deze lijst zijn namelijk absolute aanraders binnen het genre.

Romeo and Juliet

Zou jij sterven voor de liefde?

De bekende personages uit William Shakespeare ‘s stuk wel. “Elk verhaal is al eens verteld. Maar nog niet door mij.” Dit moet regisseur  Baz Luhrmann (The Great Gatsby en Moulin Rouge) ook gedacht hebben toen hij Romeo and Juliet (1996) maakte. Hierin zien we Leonardo Di Caprio en Claire Danes als de twee jonge geliefden. In een interview over de filmopnames heeft de regisseur eens verteld dat hij de liefdes scène tussen de twee als eerste heeft gedraaid. De twee acteurs kenden elkaar toen amper en daardoor komt hun verlegen en onwennigheid heel puur over. Bij Baz Luhrmann geldt; you either love him, or you hate him. Maar ik ben dus een fan. Net als zijn andere films zien we mooie beelden, grootschalig en uitgedoste feesten, prachtige muziek en epische verhalen. Hollywood pur sang dus. En de versie van ‘When Doves cry’ van Prince in deze film is legendarisch. Go Baz. 

Wild

Cheryl (Reese Witherspoon) is haar leven zat, dus besluit zij zich terug te trekken in de wildernis van het Pacific Crest Trail, een route van bijna 161km. De film Wild is gebaseerd op een waargebeurd verhaal dat achteraf een bestellend boek werd. Dat je als kijker weet dat het goed afloopt (anders had ze nooit een boek kunnen schrijven) doet niet af aan de film zelf.

wild recensie

Vooral de rol van Cheryl wordt prachtig, innemend en krachtig vertolkt door Witherspoon. Zij draagt Wild bijna geheel alleen, met af en toe wat gezelschap van bijvoorbeeld Michiel Huisman. Door de afwisseling tussen het heden en verleden krijg je als kijker steeds beter door waarom Cheryl aan deze onmogelijke reis is begonnen, en waarom zij niets anders kan dan hem volbrengen. 

A Bronx Tale

A Bronx Tale is het regie debuut van top acteur Robert de Niro en is geschreven door Chazz Palminteri. De film speelt zich af in de jaren 60 en heeft naar mijn mening alles in zich wat een Coming of Age film in zich moet hebben. De sfeer wordt uitstekend in beeld gebracht door de buurt (The Bronx), de kleding en de muziek. De hoofdpersoon is Calogero die we eerst zien op 9 jarige leeftijd en later in de film op 17 jarige leeftijd. Nadat hij getuige is van een moordaanslag voor zijn deur weet hij het vertrouwen te winnen van de lokale mafia baas Sonny. Die neemt hem tot onvrede van zijn vader Lorenzo onder zijn vleugels en probeert hem te leren waar het allemaal om draait in het leven. Hij leert lessen over vriendschap, loyaliteit, racisme, familie en de liefde. Maar ze blijven tegen hem zeggen dat hij het allemaal pas begrijpt als hij ouder is. De vraag is, of hij dit ook zal doen.

The Virgin Suicides

De dochters van meneer en mevrouw Lisbon zijn stuk voor stuk beeldschoon, maar wat nog veel belangrijker is in deze film is de manier waarop de jongens naar de ‘Lisbon Girls’ (met onder andere Kirsten Dunst die fenomenaal is) kijken: ze kijken met de ogen van jongens die nog geen ervaring hebben – alles dat ze weten over sex en liefde speelt zich in hun fantasie af, of in hun grote praatjes, zoals we dat allemaal gedaan hebben. De groep vrienden uit Michigan, aangevoerd door Trip Fontaine (Josh Hartnett), zitten allemaal achter de dochters aan maar die dochters groeien op in een extreem beschermende omgeving.

virgin suicides recensie

Zoals de titel al verklapt loopt het niet allemaal goed af – het mysterie van de Lisbon Girls zal de jongens achtervolgen tot het punt waarop de film wordt begeleid door een verteller, 25 jaar na dato. The Virgin Suicides is een verhaal over de aanraking met sex, maar vooral ook met aantrekkingskracht van jongens of meisjes en over hoe we daar mee omgaan en het onszelf steeds moeilijker maken door fantasie in te ruilen voor realiteit.

Short Term 12

Opgroeien is niet altijd leuk. Zeker niet als je te boek staat als probleemkind, een label dat de tieners in Short Term 12 hebben. De film speelt zich af op een opvangplek voor dat soort kinderen, die er een veilige omgeving hebben om zichzelf te zijn, te leven binnen de duidelijke regels van Grace en Mason, en zich te ontwikkelen tot jongvolwassenen die met de maatschappij mee kunnen. Dat klinkt overigens zwaarder dan het is; Short Term 12 is luchtig gehouden en vooral ook erg grappig – al zorgt het onderwerp natuurlijk ook voor de wat emotionelere momenten. 

Grace (fantastisch gespeeld door Brie Larson) en Mason zijn een stel en draaien samen de opvang. Maar ook hun privelevens worden onder de loep gelegd. Waar Grace ijskoud lijkt te blijven onder het toch heftige werk, is dat niet het geval – alleen uit ze dat pas wanneer ze alleen is. Dat zet de relatie van de twee flink onder druk. Short Term 12 is coming of age vanuit verschillende perspectieven en daarmee erg interessant. Het natuurlijke verloop van de film zorgt ervoor dat de afloop net zo natuurlijk aanvoelt, zonder ‘gemaakt’ goed of slecht einde dus.

Wat is volgens jou de beste coming of age film? Deel ‘m hieronder in comments!

Vind ons: