Het is inmiddels de zevende maand van het jaar en dat betekent dat we over de helft zijn. Hoogste tijd dus voor een terugblik op wat er allemaal is uitgekomen op filmgebied, en dan vooral: wat zijn de 10 beste films van 2015 tot nu toe? Deze lijst bestaat uit de persoonlijke ‘inzendingen’ van de redacteuren, en is dus een willekeurige top 10. Welke van deze films gaan we uiteindelijk in de eindejaarslijstjes terugzien? Wie gaan er in de prijzen vallen? Uiteraard komen we hier in december op terug.

 

While we’re Young

Noah Baumbachs meesterwerk kan op een comfortabele positie rekenen binnen ‘beste films van 2015’ lijstjes. Want waar onze Amerikaanse vrienden in april al konden genieten van de clash tussen generaties, zijn wij vanaf 30 juli aan de beurt. Ben Stiller en Naomi Watts spelen getrouwde 40-ers met een hang naar youthfulness. Die vinden ze in Adam Driver en Amanda Seyfried, maar ze vinden ook iets anders: bij jeugdigheid komt een bepaalde medogenloosheid. De acteurs halen allemaal een ruime voldoende, maar het script, de dialogen en slimme blik op het verschil tussen generaties is wat While we’re Young zo goed maakt. (volledige review) (Dandyano)

 

Prins

Sam de Jong schrijft en regisseert de beste Nederlandse film van het jaar tot nu toe, en geeft daarmee andere titels het nakijken. De nieuwkomer heeft mediagigant Vice en de ervaren jongens en meisjes van 100% Halal in zijn hoek en dat zorgt uiteindelijk voor deze uitkomst. Ayoub is de aandoenlijke hoofdpersoon die we volgen in zijn reis naar volwassenheid, liefde, vriendschap, de dood, en het ontwikkelen van de persoon die je de rest van je leven zult zijn. Dit alles overgoten in een heerlijk neon sausje met fantastische originele soundtrack. Mijn glazen bol zegt Gouden Kalf. (klik hier voor onze review) (Dandyano)

 

A Most Violent Year

Voor een film met deze titel is er opvallend weinig geweld aanwezig in A Most Violent Year. Maar de sfeer van het oude New York, de minimale maar harmonieuze soundtrack, de sterke personages… Het maakt allemaal een hoop goed. Oscar Isaac (Inside Llewyn Davis, Drive) speelt een mooie hoofdrol als oliemagnaat die waakt voor corruptie en geweld, iets dat erg moeilijk is in die wereld. Ga er op een zondag eens even lekker voor zitten. (A Most Violent Year review) (Roeland)

 

The Duke of Burgundy

De meest recent voor uw lees- en kijkplezier bekritiseerde film is een subtiel liefdesverhaal tussen twee vrouwen verwikkeld in een sadomasochistische relatie. Elk samenzijn moet groeien, maar zijn beide partijen het wel eens over de richting? Peter Strickland toont het drama in prachtige herfstkleuren, met opgespelde vlinders en zwarte korsetten. (meer The Duke) (Indra)

 

Schneider vs bax

Schneider vs. Bax is vreemd, absurdistisch, hard en komt aan. Maar lukt het Van Warmerdam om nog een keer een film te maken die zo goed scoort bij een groot publiek, zoals hij deed met Borgman? Schneider vs. Bax is de vertaling van een western (uitgestrekte vlaktes) naar het Nederlandse landschap, en dat is knap uitgevoerd. Normaal gesproken besef je niet dat een groot deel van Nederland nog zo leeg is dat het zich leent voor dat genre. Er ontstaat een manhunt tussen verschillende partijen, midden in het drassige polderlandschap. De rest moet je zelf zien. (Voor meer: Schneider vs Bax review) (Roeland)

 

What we do in the Shadows

Van onder andere Jermaine Clement, bekend van Flight of the Conchords komt deze knotsgekke Nieuw-Zeelandse vampieren mockumentary. In de film volgen we de dagelijkse beslommeringen van drie onsterfelijke vampieren. Centraal staat de manier waarop zij zich proberen aan te passen aan de moderne maatschappij, wat resulteert in een combinatie van bloed, zweet en hilariteit. Een heerlijke film die de draak steekt met het creatief nogal uitgeputte vampieren genre. (Patrick)

 

Mad Max: FURY ROAD

Een feest voor de zintuigen, dat is deze zinderende achtbaan-als-film die doet verlangen naar meer. Cine.nl is er weg van en onderschrijft het verslavende effect van ronkende motoren en glanzend chroom in wolken stof, in de review van 24 mei. (Indra)

 

Ex Machina

“Het is één van de beste sci-fi films die ik de afgelopen tijd heb gezien.” Zo eindigde onze Ex Machina review een paar weken geleden, en daar staan we nog steeds achter. Het is een verhaal dat zich afspeelt in de nabije toekomst, en juist omdat het zo aannemelijk is dat het kán plaatsvinden spreekt het aan. De baas van een internetbedrijf heeft een (vrouwelijke) robot gebouwd met kunstmatige intelligentie van zo’n hoog niveau dat ze zo goed als menselijk is in haar reacties en beredeneringen – dat is prachtig, maar ook gevaarlijk. Het eigenaardige aan de hoofdpersoon is tegelijkertijd zijn drinkgedrag en zijn vreemde seksuele voorkeur voor mechanische vrouwen. Daarnaast herbergt deze film een van de vreemdste dansscenes aller tijden. Checken! (Roeland)

 

Birdman

De grote winnaar tijdens de Oscar uitreikingen van dit jaar, en terecht ook. Hoewel de film in 2014 in Amerika uitkwam, is februari 2015 de officiële releasedate in Nederland. Verbijsterend camerawerk zorgt ervoor dat je de wereld van Birdman in wordt getrokken, en daar niet meer weggaat. Een zeer gewenste frisse wind in het superhelden genre dankzij Michael Keaton en Emma Stone, die bijdragen aan een realistisch beeld van een in verval geraakte ster. Met Birdman heb je een gegarandeerd boeiende film, die tot op het einde blijft verrassen en jou als kijker uitdaagt om in twijfel te trekken wat je eerder dacht. (Frauke)

 

A GIRL WALKS HOME ALONE AT NIGHT

Dit Iraanse stukje cinema kwam als verrassing op menig lijstje terecht, maar werd door Cine een poosje geleden al bestempeld als dikke aanrader. Een maatschappijkritisch verhaal, een western, een vampierenfilm, een horrorfilm: uiteindelijk is A Girl vooral een sfeerschets, een tableau dat een prachtig gekaderd beeld geeft van een vampier in Iran. Waar ze vandaan komt, waar ze naartoe gaat: het zal allemaal een raadsel blijven. De mannen kunnen maar beter over hun schouder blijven kijken. Of zich netjes gedragen natuurlijk. (klik hier voor de volledige review) (Mirjam)