Now Reading:

DC Animated Universe Guide Pt. II


Het inmiddels omvangrijke universum van DC Animated kan voor nieuwkomers wat groot voelen, daarom hebben we bij Cine een lijst gemaakt met de beste films, kijken we naar het verleden en ontleden we de totstandkoming van het uitgebreide netwerk van superhelden.

In deel 1 lees je hoe in 2006 het DC Animated Universe is opgezet en behandelen we de eerste 6 films op de lijst. In dit deel gaan we verder met de volgende 6. (Klik hier voor de introductie en deel 1 van deze lijst)

Batman vs. Robin (2015, Jay Olivia)

Er heerst nogal wat tweestrijdigheid om het personage Damian Wayne –bedacht door schrijver Grant Morrison– vanwege het feit dat het gewoon geen leuk persoon is. Hij is afstandelijk, niet grappig, grof, overdreven skilled en is de zoon van Bruce Wayne en Talia al Ghul. Meh. Dick Grayson was de eerste (en beste) Robin, daarna kwam Jason Todd, die het nooit echt goed heeft gedaan onder de fans. Toen DC in 1986 een telefoonlijn opende met een poll waarin men Jason Todd dood kon stemmen gebeurde dat ook, met 5343 voor en 5271 stemmen tegen.

Het incident werd daarna gebruikt om Batman (die toch al niet echt vrolijk is) nóg grimmiger te maken. Todd werd een aantal jaar daarna weer tot leven gewekt in de poel van R’as al Ghul en kwam zo terug als The Red Hood. De derde Robin werd Tim Drake, die bleef ook het langst aan als Robin. Over Tim Drake zijn verschillende verhaallijnen, maar in dit universum wordt hij gehersenspoeld door de Joker en hangt daarna zijn cape aan de wilgen. En zo kwam er ruimte voor de volgende Robin, a.k.a. Damian Wayne. Een goede film, al zij het niet de meest memorabele.

Batman: The Killing Joke (2016, Sam Liu)

Death of the Family is een van de beste Batman verhalen ooit geschreven en ik raad eenieder (die DC of stripboeken een warm hart toedraagt) aan die zo snel mogelijk te lezen. Een ander verhaal is The Killing Joke, een graphic novel uit 1988 geschreven door DC veteraan Alan Moore. De comic was destijds zeer controversieel, maar ijzersterk. Nog grimmiger dan normaal, grensoverschrijdend en leest weg als een nachtmerrie in stripvorm. Van dat verhaal is nu een feature length film gemaakt.

De Joker ontsnapt uit de gevangenis met maar 1 doel: Batman tot waanzin drijven en aantonen dat ieder mens –zolang vaak en hard genoeg geprikkeld– uiteindelijk doordraait. Testonderwerp is Jim Gordon, slachtoffer zijn dochter. In een scène waarbij je even moeilijk kunt blijven kijken als wegkijken, knalt de Joker Barbara’s ruggengraat aan gort, en verkracht daarna haar hulpeloze lichaam.

De daad zelf wordt niet in beeld gebracht maar de suggestie wordt expliciet gesuggereerd. Walgelijk. Temeer omdat zo de proloog teniet wordt gedaan. Batgirl is gereduceerd van personage naar plotdevice, alleen maar gebruikt om Batman (en Jim Gordon) tot waanzin te drijven. Ga dit zien. (volledige recensie)

Justice League: The Flashpoint Paradox (2013, Jay Oliva)

Zoals de titel al doet vermoeden is The Flashpoint Paradox evenzeer een Flash verhaal als een Justice League verhaal. En dat is tof. De Flash is als personage namelijk zeer gelaagd en dat komt in de live-action series eigenlijk nooit zo goed over als in de comics. Gebaseerd op Geoff Johns verhaal gaat de Flash terug in de tijd (dat kan hij namelijk door zijn snelheid) om vervolgens weer terug te keren naar een zeer donkere versie van zijn eigen realiteit.

De wereld waarin hij terugkeert is ongekend bleak. Daarnaast zit er verrassend veel ‘gore’ in. Zoals het moment waarop de Flash het ongeluk na probeert te bootsen dat hem zijn superkrachten gaf. Dit gaat helemaal mis en inplaats van supersnel is hij super-verbrand. Oh en in dit universum is Bruce Wayne doodgeschoten en is Thomas Wayne de Batman. Chilling stuff, yet again. Een volwassen en volledig verhaal, en een van de betere.

All-Star Superman (2011, Sam Liu)

Een van de grootste ‘problemen’ met de DC direct-to-dvd films is het feit dat ze allemaal rond de 75 minuten duren. In sommige gevallen werkt dat prima, in andere gevallen is het veel te lang en soms weer veel te kort. All-Star Superman is zo eentje waar het veel te kort is. Had deze film 2 uur de tijd mogen nemen om alle toffe dingen uit de 12-delige mini-serie van Grant Morrison en tekenaar Frank Quitely te vertellen was het by far de beste film in deze lijst geweest.

Superman is te lang en intensief blootgesteld aan Kryptonische straling, en om zijn laatste dagen op aarde zinvol te maken voldoet hij aan een soort bucketlist. Het is sentimenteel, maar tof. Het doet denken aan de ‘alles-is-mogelijk’ wereld uit de Silver Age of Comics.

De Silver Age of Comics was de periode vanaf 1955 tot 1970, dat was het laatste jaar waarin een stripboek 0,12 $ cent kostte. Anderen beweren trouwens dat 1973 het eindpunt was, toen Spiderman #121 uitkwam. In die comic werd Gwen Stacey vermoord en vanaf dat punt zette zich een hardere, donkerdere toon neer in stripverhalen en luidde dat het einde in van de Silver Age.

Batman: The Dark Knight Returns (part 1 & 2, 2012/2013, Jay Oliva)

We zijn aangekomen bij de laatste 2 (of 3) films uit deze lijst, en hoewel ze niet gerangschikt zijn op kwaliteit zijn dit wat ons betreft de absolute toppers. Cream of the crop. Dat de beste verhalen in DC’s Animated Universe zijn geschreven door Frank Miller mag ook geen toeval heten. Frank Miller is misschien wel de bekendste of meest gevierde graphic novel auteur van onze tijd. Sin City, Ronin, Daredevil, 3oo en ook Batman zoals wij die kennen zouden niet bestaan zonder Miller. The Dark Knight Returns is zijn beste Batman werk en stamt uit 1986 met tekeningen van Klaus Janson.

TDKR was destijds het startpunt voor comics om volwassen verhalen te vertellen, en vooral donker en gritty te zijn. Peter Weller (Robocop!) doet zijn best om een oude, zure en chagrijnige Bruce Wayne te zijn, en het komt absoluut over. Frank Millers dystopische en zeer gewelddadige toekomstvisie werkte goed in stripvorm, maar werkt eigenlijk nog veel beter op deze manier.

De vreemde restrictie dat de films maar 70 minuten mogen duren wordt hier ook lekker overschreden door er gewoon 2 films van te maken. Ik raad je dan ook aan deze twee direct achter elkaar te kijken. Er zitten een paar heerlijke juich-momenten in de film, bijvoorbeeld als Green Arrow en Batman samen werken om Superman effe te laten zien wie er nou echt de baas is. Toch zit er altijd een melancholisch tintje aan een Batman verhaal waarin Bruce Wayne gewoon een opa is.

Mocht je door deze lijst beginnen aan bijvoorbeeld (de werkelijk fantastische) Justice League Unlimited serie, let dan op de laatste aflevering. Het reguliere verhaal is dan al afgelopen, maar heeft nog één toevoeging die dient als een soort epiloog van niet alleen de Justice League serie maar ook de Batman Animated serie en Batman Beyond. De zeer futuristische dystopie en de voor mij onherkenbare Terry McGinnis als Batman werkte als een soort koortsdroom. Ik zag een wereld waarin ik zelf ook niet meer leef, de personages niet ken, en geconfronteerd werd met de pijnlijke sterfelijkheid van ons bestaan. Ofzoiets.

Batman: Year One (2011, Sam Liu & Lauren Montgomery)

Ook dit verhaal komt uit de koker van Frank Miller en werd als eerst gepubliceerd in 1987. In principe is dit een origin story maar dan op de beste manier mogelijk. Wie al een tijdje meedraait in de wereld van comics en comic-verfilmingen heeft inmiddels een broertje dood aan origin story’s. Maar hier werkt het zó goed. Bruce Wayne begint als een straat vigilante die overvallers en straatschoffies aanpakt (een groot verschil met zijn latere jaren, waar hij als leider van de Justice League intergalactische oorlogen uitvecht). Tegelijkertijd is daar ook Jim Gordon als broekie die op zijn eigen manier de straat schoonveegt als politieagent in Gotham City.

De film kijkt dan ook meer weg als een hard-boiled politiedrama dan superheldenfilm, en dat is helemaal toe te schrijven aan Frank Miller. De voice-acting is ook fantastisch, met Bryan Cranston als de world-weary Jim Gordon, en Ben McKenzie als de jonge Bruce Wayne (dezelfde McKenzie die Jim Gordon speelt in de TV-serie Gotham).

Zo komt onze DC Animated Universe Guide tot een einde. Mocht je iets willen toevoegen dan kan dat in de comment-sectie op de Facebook post over dit artikel.

Written by

De grote eindbaas van Cine. Houdt van Dior, Wes Anderson, Migos, Edward Hopper en Instagram. Favoriete film aller tijden is op dit moment alles waar Michelle Pfeiffer in speelt. Kijkt films het liefst ‘s nachts.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.