Nu aan het lezen:

D’Ardennen

D’Ardennen

 

We zijn allemaal weleens naar de Ardennen geweest, en ongetwijfeld hebben we daar overwegend positieve herinneringen aan. Dat het ook anders kan zijn bewijst de nieuwe Vlaamse film D’Ardennen. Als opener van de 42ste editie van het Film Fest Gent debuteert nieuwkomer Robin Pront meteen met de schijnwerpers op zich gericht. Houdt D’Ardennen de hoge standaard vast die inmiddels geldt voor Vlaamse (misdaad) films?

Het antwoord is een volmondig JA. De sfeer is grauw, het is altijd donker in het Vlaanderen van Pront en de spanning hangt vanaf het eerste shot in de lucht. De film start cold open, en we zien een mislukte huisroof, waarbij het ene deel van twee broers 4 jaar naar de gevangenis moet, en de ander vrijuit gaat. Als Kenny (een fantastische Kevin Janssens) vrijkomt wordt duidelijk dat de dynamiek tussen de broers zeer verontrustend is. Tijdens de 4 jaar in het gevang begint Kenny’s broer Dave (Jeroen Perceval, die tevens het script schreef) een relatie met Sylvie, de vriendin van Kenny. Pront vertelt het eerste gedeelte van het verhaal vlotjes en stijlvol, met constante dreiging in de atmosfeer. Zeker als Kenny vervalt in een oud patroon van intimidatie, grof geweld en madness, lijkt het een kwestie van tijd voordat Dave zijn broer achterna gaat. De neerwaartse spiraal is compleet als Kenny de eigenaar van een nachtclub om het leven brengt.

d_ardennen_48050684_st_5_s-high

Dan begint de tweede helft van D’Ardennen en gaat het geweld maar ook het verhaal naar de derde versnelling. Pronts mix van sfeer, stilistiek en de ontwikkeling van de personages gaat naar een zinderend en verrassend einde, waarbij de ene plotwending over de volgende struikelt. Alles blijft echter overzichtelijk en spannend genoeg om na het einde van de film voor jezelf de motivatie achter het handelen van de personages te ontleden. Jan Bijvoet (Borgman, Peaky Blinders) is wederom fenomenaal als bizarre, carnavaleske crimineel, en benadert zijn rol met dezelfde intensiteit als die van de duivel in Borgman.

Dit is de huidige standaard voor Europese misdaadfilms. Rauw, scherp en met lef gefilmd, is D’Ardennen een heerlijk debuut van een regisseur met een eigen visie, en gevoel voor bitterzoete ironie.

D’Ardennen draait vanaf 4 februari in de bioscoop.

 

***Voor D’Ardennen geven wij 3×2 kaartjes weg. Doe mee op onze Facebook pagina.***

Leuk? Deel het even!
Leuk? Deel het even!
Written by

De grote eindbaas van Cine. Houdt van Dior, Wes Anderson, Migos, Edward Hopper en Instagram. Favoriete film aller tijden is op dit moment alles waar Michelle Pfeiffer in speelt. Kijkt films het liefst ‘s nachts.

Typ en klik enter om te zoeken