In onze rubriek ‘Hiding In Plain Sight’ zoeken we naar de meest obscure, vreemde en overlooked cult en pulp op Netflix. Of een leuke genre-klassieker. Voor het gemak gaan we gewoon het alfabet af, dus vandaag lees je hier over de D van Drunken Master. 

Dertien spectaculaire, geestige vechtballetten in 111 minuten. Daar kijk je voor. Het dunne plot dat in Drunken Master de set-pieces ondersteunt, is het bekende verhaal van de jonge rebel die wordt opgeleid door een strenge meester en uiteindelijk discipline en moed aanleert.

Een betere kennismaking met Jackie Chan dan Drunken Master is nauwelijks denkbaar. Het was de film die hem definitief op de kaart zette, en nog steeds zo indrukwekkend als in 1978. Misschien nog indrukwekkender. We zijn immers geen actiescènes meer gewend waar zo veel liefde en aandacht in de choreografie is gestoken, en waar camerawerk en montage volledig in dienst staan van de actie. Excuus: bij het bespreken van een oude Jackie Chan-film is het moeilijk geen chagrijnige vergelijkingen te maken met de matige standaard van het hedendaagse Hollywood.

De klappen van Chan zijn niet hard en pijnlijk. Een gevecht is bij hem een zorgvuldig getimede slapstickdans. Alle personages vertellen met hun vechtstijl over zichzelf: de lolbroek Wong-fei Hung (Chan) plaagt zijn tegenstanders en ontwijkt ze vrolijk. Zijn tante (Linda Lin) verslaat hem met haar keurige, sierlijke stijl. Niemand beweegt sneller en strakker dan leermeester Beggar So (Yuen Siu-tien). Behalve wanneer hij dronken is, want daar komt die titel vandaan.

Bij de echte Ziu Quan of ‘drunken fist’-stijl gaat het erom de bewegingen van een dronken persoon na te bootsen; in de film wordt er echt gezopen. Doel is onderschat te worden door je tegenstander. Dat is een thema dat nog vaak zou terugkeren bij Chan: hij begint altijd als underdog, niet alleen in het verhaal, maar ook in de meeste gevechten. Zo heeft hij onze sympathie terwijl hij zich omhoog slaat en schopt.

De Kantonees gesproken versie die op Netflix heeft overigens een paar Engelstalige scènes. De Kantonese audiotrack is lang geleden beschadigd geraakt, vandaar. Laat het de pret niet drukken, het gaat om wat je ziet. Wat je ziet is fantastisch.