De Rocky franchise is er eentje die zijn ups en downs heeft gekend. De originele Rocky staat bij velen bovenaan het lijstje van beste sportfilms ooit, en wist in 1977 zelfs meerdere Oscars binnen te slepen. Alle films daarna hebben gemengde reacties gekregen, waarvan het vijfde deel als dieptepunt wordt beschouwd. Toen in 2006 Rocky Balboa uit kwam ging de reeks weer in de goede richting. Het was geen veredelde propaganda (Rocky IV) en in tegenstelling tot Rocky V stapte Sylvester Stallone zelf weer de ring in om het vechtwerk te doen. Daarna bleef het lange tijd stil. Het is nu 2016, tien jaar na de release van Rocky Balboa, en de franchise heeft zich uitgebreid met een spin-off.

Creed –zoals de naam al doet vermoeden– draait voornamelijk om Adonis ‘Donnie’ Creed, de zoon van de in de ring overleden Apollo Creed. Al in het begin wordt duidelijk dat het vechten bij Adonis in het bloed zit. De film opent met een nog jonge Adonis, rollend en vechtend met een andere jongen over de vloer van een jeugdinrichting. Als hij daar bezoek krijgt van een dan nog onbekende vrouw (Phylicia Rashad) denkt hij eerst opnieuw naar een pleeggezin te worden gestuurd. Maar deze keer is het anders: de vrouw die hem komt ophalen heet Mary Anne Creed en is de weduwe van Apollo (niet de biologische moeder van Adonis) die Adonis in huis wil nemen om hem op te voeden als haar eigen zoon.

De film springt 17 jaar vooruit en we zien dat Adonis in een luxe villawijk bij zijn ‘nieuwe’ moeder woont en een goede baan heeft bij een groot bedrijf. Het vechten heeft hij nooit los kunnen laten en hij bokst stiekem een tiental partijen in Mexico. Hij merkt dat hij talent heeft en moet uiteindelijk toegeven aan dat brandende gevoel om in de voetsporen van zijn vader te willen treden. Hij levert zijn ontslag in en is van plan om zich volledig te richten op een bokscarrière. Zijn moeder Mary Anne, die al genoeg leed met Apollo heeft meegemaakt, keurt de plannen van Adonis hevig af. Ook bij de lokale boksschool wordt hij weggestuurd; hij zou als rijkeluiskindje niet de mentaliteit hebben om een kampioen te worden. Er rest hem nog een laatste hoop, en die bevindt zich aan de andere kant van het land. In Philadelphia.

Creed06516.dng

Het beeld van Rocky is niet veel veranderd. Na de dood van Adrian en Paulie is hij alleen achter gebleven en slijt hij zijn dagen werkend in z’n restaurant. Eigenlijk wil hij niks meer met boksen te maken hebben, maar als Adonis eigenwijs blijft aandringen geeft hij zich gewonnen. Hij besluit Adonis te trainen en na een aantal sessies ziet Rocky al snel het talent in hem. Tijdens de voorbereidingen voor een wedstrijd trekken Rocky en Adonis veel met elkaar op en groeien ze steeds verder naar elkaar toe. Als Rocky op een dag tijdens de training in elkaar zakt blijkt er in het ziekenhuis geen goed nieuws op hem te wachten: Rocky is ernstig ziek. Als Adonis dan een kans krijgt om voor de titel te vechten blijkt dat voor beide heren het gevecht van hun leven.

Het verhaal is voor de Rocky kenner geen verrassing meer. De meerwaarde van Creed zit hem dan ook in de uitstekende regie en het goede acteerwerk van de cast. Regisseur Ryan Coogler laat niet onverhuld dat hij een echte Rocky fan is. De film zit vol knipogen naar oudere Rocky films en het beeld wat hij schetst van Philadelphia is verbluffend. De film ademt Philadelphia. Micky’s gym, de welbekende trappen, de rondracende dirt bikes (bekend van de documentaire 12 o’ Clock Boys) en de grauwe arbeidswijken laten een Philadelphia zien zoals het hoort in een Rocky film. De dialogen zijn oprecht en steken goed in elkaar. Het gebruik van moderne slang geeft het een eigentijds gevoel. Aan chemie tussen Rocky en Adonis geen gebrek en dit is een van de sterkere punten van de film. Michael B. Jordan laat zien dat hij alleen maar is gegroeid (niet alleen in lengte) sinds zijn rol als Wallace in The Wire. Zijn love interest Tessa Thompson kan als de eigenwijze en zelfverzekerde ‘Philly native’ Bianca goed meekomen tussen al het mannelijke geweld. En dan Sylvester Stallone… Volkomen terecht een Golden Globe gewonnen voor zijn bijrol als Rocky. Hij heeft Rocky nu al zo vaak gespeeld dat ze eigenlijk één zijn geworden. Sylvester Stallone is Rocky en Rocky is Sylvester Stallone. En natuurlijk barst hij weer van de in boksmetaforen-vermomde-levenslessen die hij op een grappige manier weet over te brengen aan Adonis.

CRD205_000084.tif

Is het dan alleen maar positief? Grotendeels wel. Maar als ik dan toch iets negatiefs moet noemen, dan zijn het de vechtscènes. Hoewel de actie spectaculair is en ze geprobeerd hebben het zo realistisch mogelijk te maken, ziet het er op sommige momenten toch te ingestudeerd uit. Dit doet afbraak aan het realisme van de scènes. Gelukkig weet de rest van de film dit ruimschoots goed te maken en is Creed een uitstekende toevoeging binnen de franchise. Sylvester Stallone heeft al naar buiten gebracht dat er een nieuw deel op de planning staat: als het team deze lijn aan weet te houden kijk ik er nu al naar uit.

Creed draait vanaf 21 januari in Nederland in de bioscoop.