Creed 2

 

Het is eigenlijk al opmerkelijk dat een reeks als Rocky, met uitschieters naar boven en beneden, de extended universe treatment kreeg. Nog verrassender werd het toen de reeks zichzelf opnieuw uitvond, en daarmee een van de beste sportfilms, sequels, en kingmakers van de afgelopen jaren voortbracht.

Het gaat natuurlijk over Creed, de verrassing van Ryan Coogler en Michael B. Jordan uit 2015, die Sylvester Stallone een Oscar-nominatie en een Golden Globe opleverde. Is dit vervolg net zo goed? Het korte antwoord is nee. Steven Caple Jr. (The Land, 2016) is geen Ryan Coogler. Maar dat maakt Creed 2 geen slechte film.

De film opent geluidloos in Kiev, waar een bejaarde Ivan Drago (Dolph Lundgren) en zijn werkelijk reusachtige zoon Viktor (Florian Munteanu) een grauw gefilmde trainingsmontage beginnen. Een minimalistische ode aan de vergane glorie van een vergeten vechter. Cut naar Philadelphia, waar Adonis Creed (Michael B. Jordan) met gemak zijn titel van Wereldkampioen zwaargewicht boksen verdedigt, niet ongelijk de wijze waarop Stallone in Rocky III gehakt maakt van zijn vroege tegenstanders.

Uiteraard worden Ivan en Viktor door een Amerikaanse bokspromotor benaderd voor een revisie van het legendarische gevecht uit Rocky IV — waarbij Apollo stierf in de ring. Die premisse mondt natuurlijk uit in het grote eindgevecht, maar is niet het hart van de film. Centraal staat de relatie tussen Adonis en zijn vriendin Bianca, Adonis’ band met Rocky, en zijn in Rocky’s armen overleden vader. Het drama wordt behendig behandeld door Caple Jr., en komt terug in subtiele details zoals de gehoorproblemen van Bianca en van hun kindje, maar ook in de scènes tussen Adonis en Rocky. Waarbij Adonis in Rocky de vader ziet die hij nooit heeft gehad, en Rocky zijn ‘schuld’ aan Apollo afkoopt door voor zijn zoon te zorgen.

Stallone lijkt zijn tekst in het script niet eens meer te lezen; alles wat ‘Rocky’ doet en zegt wijst op een volledige beheersing van het personage. Het ongemakkelijke bewegen, de briljante smalltalk en vluchtige one-liners van een oude bokslegende doen emotioneel aan. Stallone is 72 en zowel hij als Rocky beginnen te begrijpen dat niemand het eeuwige leven heeft. Zonder in de glazen bol te hoeven kijken kunnen we zeggen dat Creed 3 de laatste Rocky Balboa-film zal worden.

Creed 2 speelt vooral leentjebuur bij Rocky III en IV, maar neemt de gehele reeks als canvas om deze laatste toevoeging gravitas en nostalgie mee te geven. De boksscènes zelf zijn zinderende vertoningen van twee getrainde vechters op het hoogtepunt van hun mentale en fysieke kracht. De (verplichte) laatste trainingsmontage voor het grote eindgevecht is van grote schoonheid maar doet tegelijkertijd niets om deze conventie van nieuw elan te voorzien. En dat hoeft in een uitgekauwd patroon van ‘vechten – verliezen – trainen – vechten – winnen’ ook niet, als het bronmateriaal met respect en kunde wordt benaderd. Dat Creed 2, een spiritueel vervolg op Rocky IV, een van de beste toevoegingen in de reeks is, is bijzonder genoeg.

 

Vind ons: