Comedy films 2015: de leukste films van dit jaar

 

Comedy films zijn ook in 2015 niet weg te denken uit de bioscoop. Onze hoofdredacteur schreef het al: er mag meer gelachen worden. Dat is dan ook wat een ieder van ons zo nu en dan nodig heeft, en opzoekt: de lach! En hoewel het comedy-genre misschien iets minder prominent aanwezig is dan bijvoorbeeld in de jaren ’90, leuke films worden er nog altijd gemaakt en genuttigd door zalen vol lachzoekende filmliefhebbers.

Om je wat houvast te geven hebben we vandaag een uitgebreide lijst met de leukste films van het jaar. Met de hand geselecteerd door onze redactie, rekening houdend met de reacties die een film kreeg vanuit het publiek. Klaar om te lachen? Hier zijn dé comedy films van 2015!

Comedy films 2015: Spy

Jason Statham eens in een andere rol dan clichématige actieheld en dat is al genoeg voor Spy om op te vallen tussen alle andere comedy films. Een film die vol zit met humor die voor sommige mensen over de schreef gaat: kotsende personages, geslachtsdelen in beeld, ordinaire dialogen – je moet er van houden zullen we maar zeggen.

spy comedy film

Het spionageverhaal zit goed genoeg in elkaar en verveelt dus ook zeker niet. Spy verdient een plek op de lijst, maar is ook weer niet toonaangevend.

Comedy films 2015: Dope

Dope is een hilarische comedy over drie vrienden, waarvan één lesbisch meisje dat zich net zo stoer kleedt als de mannen in de film. Alledrie zijn ze gek van jaren ’80/’90 hiphop (ze halen zelf de perioden nogal door elkaar) en kleden ze zich naar de smaak van hun oude helden, waardoor ze nogal afsteken tegen de rest van hun (voornamelijk zwarte) school.

dope comedy film

In een film waarin muziek een centrale rol speelt (naast hiphop is hun gezamenlijke favo band The Thermals, en beginnen ze als trio ook een elektronische punkband), zien we de jongeren meegesleept worden in dingen waar ze eigenlijk niets mee te maken willen hebben, maar waar de ghetto-buurt waarin ze wonen bekend om staat: drugs op de straathoek en geweld op ieder moment van de dag. Het Amerikaanse straatleven wordt niet op de hak genomen, maar wel over-the-top uitgebeeld in een film met een serieuze boodschap – hoeveel er ook te lachen valt. Ga Dope zien!

Comedy films 2015: The Lobster

The Lobster gaat alle kanten op. Van romantiek naar zwarte komedie, naar een maatschappijkritisch statement en met een volledige ommezwaai naar sci-fi. Het uitgangspunt van The Lobster is het feit dat singles niet goed zijn voor de moderne wereld: de alleenstaanden worden naar een hotel gebracht waar ze binnen een bepaalde tijd een partner moeten vinden. Zo niet, worden ze omgetoverd tot een dier naar keuze en losgelaten in het bos.

the lobster trailer

Alleen het verhaal zorgt er al voor dat The Lobster een plekje in deze lijst verdient, maar de film is ook gewoon erg sterk. Colin Farrell speelt weer eens een rol die we van hem willen zien en met vrouwen als Rachel Weisz en Léa Seydoux om je heen kan het eigenlijk ook niet mis gaan. Het absurdistische The Lobster moet op je comedy watchlist prijken.

Comedy films 2015: American Ultra

In de American Ultra review schreven we al: een heerlijke film, net op het einde van het blockbuster seizoen, met een aanstekelijk acterende cast, fantastische vecht-sequenties en een schattig liefdesverhaal tussen Eisenberg en Stewart.

american ultra trailer

American Ultra is een film in de reeks moderne Amerikaanse comedy films die bol staan van de donkere humor. Onder aanvoering van regisseur Nima Nourizadeh, die je al kent van Project X, ontvouwt American Ultra zich als een film die het goed zal doen met je vrienden op de bank.

Comedy films 2015: Ted 2

Als je American Ultra kon waarderen dan volgt Ted 2 bijna als een natuurlijke stap. De bro-cultuur viert op dit moment zijn hoogtepunt, ook in comedy films, en is inmiddels een niet te onderschatten subcultuur geworden. Petje achterstevoren, ondefinieerbare voorliefde voor alles dat bro-ig is en vooral veel drugs, grote festivals, “dick jokes” en als levensmotto ‘de kater komt later’.

ted-2-red

We kunnen verder kort zijn over deze film. Waar we in onze Ted 2 review al spraken over “leuk om stoned met vrienden op de bank te zien” is Ted 2 gewoon een leuke comedy film die je even op kunt zetten, zeker als je van deel 1 hebt genoten.

Comedy films 2015: Entourage

Een verfilming van een populaire serie is niets nieuws in Hollywood, Entourage kan zich dus scharen bij succesvolle en minder succesvolle titels als Sex and the City, The A-Team en 21 Jump Street.

entourage film

De scherpe dialogen, de onderlinge pesterijtjes en de algehele sfeer zijn hetzelfde als in de bekende Entourage TV-serie. Je krijgt echt het gevoel dat de boys weer back zijn. Ben je fan van de serie? Dan is deze film ook helemaal voor jou. In alle andere gevallen zijn er comedy films die je sneller in een slappe lach terecht doen komen.

Comedy films 2015: Magic Mike XXL

Magic Mike, Big Dick Richie, als je de namen van de personages ziet weet je als man al dat je vriendin je binnenkort gaat vragen of je mee naar de bioscoop gaat. Magic Mike XXL draait om Adam, die zich aansluit bij de mannelijke strippersgroep onder leiding van Mike. Een grappig uitgangspunt in een verder wat dun verhaal. Zo zijn er een aantal belangrijke dingen die plaatsvinden in de levens van de personages, waar iets te gemakkelijk overheen wordt gestapt.

MAGIC MIKE XXL comedy film

Maar als je Magic Mike XXL puur als entertainment ziet, en dat is wat de makers je ook willen voorschotelen, dan is het een prima comedy film om de vrouw in je leven blij mee te maken. Zelf kun je gerust meelachen.

Comedy films 2015: The Intern

Nu in de bioscoop, en overwegend positieve reacties. The Intern gaat over Ben Whittaker, die als 70-jarige pensionado het leven maar saai vindt. In een poging zichzelf terug te vinden gaat hij als stagiair aan de slag bij een online fashion site. Robert de Niro speelt de rol van Ben en doet dat met verve, zoals we wel van hem gewend zijn natuurlijk. Het is een film die verrast: er zitten echt touching momenten in waarin je met Ben meeleeft.

THE INTERN comedy film

Maar ook aan comedy geen gebrek natuurlijk, wat The Intern echt een leuke film maakt. De grappen zijn sterk en volwassen, zonder ooit ordinair te worden. The Intern draait op dit moment ook in Nederland, dus ga dat zien en ontsnap even uit dat leven vol stress en deadlines – en leer van een van de grote meesters hoe het ook kan.

Comedy films 2015: Trainwreck

Amy Schumer is dé vrouw van het moment binnen comedy. Haar shows zijn packed, haar serie ongelofelijk populair en haar stijl bejubeld. Ze durft lelijk te zijn, zichzelf te laten zien en vooral ook te praten over thema’s die door andere veilig vermeden worden. Maar lukt dat ook met een film? Ja, een beetje.

Trainwreck comedy film

In Trainwreck is Amy Schumer opgegroeid met het idee dat monogamie niet bestaat en dat ze dat dus ook nooit zal kennen. Tot ze de perfecte man tegenkomt. Trainwreck draait om thema’s als ‘wat vrouwen wel en niet moeten, of mogen, doen’ en gaat daar nooit echt diep op in. Amy’s karakter is ook niet echt diepgravend maar gelukkig redden haar grappen een groot deel van de film. Niet de allerbeste in het rijtje, maar Trainwreck verdient het gezien te worden met een paar drankjes op de bank, het liefst met een gemengd gezelschap.

Heb je aanvullingen voor deze lijst? Deel jouw comedy film van 2015 in de comments

Vind ons: