Colin Benders maakt nieuwe score voor Fragment of an Empire


Colin Benders speelt live synthesizermuziek bij de première van de restauratie van Fragment of an Empire in het EYE Filmmuseum in Amsterdam. De Russische klassieker uit 1929 is daar op 26 mei eindelijk in complete versie te zien. Benders zal speciaal voor deze gelegenheid een nieuwe filmscore componeren.

Het componeerproces kan gevolgd worden: Benders zal een week lang vanuit de filmzaal van het Eye Collectiecentrum streamen en vloggen over zijn zoektocht naar de juiste klanken. Met zijn extended synthesizer, door hemzelf ‘de machine’ genoemd, verkent hij nieuwe vormen en grenzen binnen de muziek.

Fragment of an Empire (Friedrich Ermler, 1929) is een sleutelfilm in de geschiedenis van de Russische cinema. In de film is soldaat Filimonov door shell shock in de Eerste Wereldoorlog zijn geheugen kwijtgeraakt. Tien jaar later wordt hij ‘wakker’ in de Sovjet-Unie, dat onherkenbaar is veranderd. Van deze klassieker is nooit een volledige versie te zien geweest. Steeds ontbraken er scènes, waaronder de beroemdste: Jezus met een gasmasker. Een team van specialisten onder leiding van Peter Bagrov – voormalig conservator van het nationale filmarchief van Rusland – heeft nu voor Eye de complete film gerestaureerd.

 

 

Vind ons: