Niet alleen in Hollywood, Bollywood en Nollywood wordt kwaliteitscinema gemaakt, ook in Nederland stikt het van de getalenteerde filmmakers. Helaas komen ze binnen het huidige systeem niet altijd even gemakkelijk aan het woord. Voor blanke babyboomer die om de haverklap een zak met subsidie mag verkwanselen, staan minstens tien jonge filmmakers die met ziel en zaligheid knokken om hun werk te kunnen maken. Cine.nl zet vanaf nu regelmatig aanstormende filmmakers en filmkunstenaars in de spotlights. Het debuut is voor filmmaakster en visual artist Reinilde Jonkhout.

Kun je wat over jezelf vertellen?

Mijn naam is Reinilde Jonkhout, ik ben geboren in Leidschendam, maar mijn moeder komt uit Limburg en mijn vader is een blanke Antilliaan. Ik heb tien jaar op Curaçao gewoond en woon en werk inmiddels veertien jaar in Amsterdam.

Welke opleidingen heb je gevolgd?

In 2009 studeerde ik af aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Ik volgde de richting audiovisueel, experimenteerde met video en met schilderen en vond de combinatie zeer interessant. Ik vond film en schilderen allebei erg belangrijk. Na Rietveld heb ik mijn master aan de Filmacademie gedaan.

Hoe ben je ooit begonnen met het maken van films?

Oorspronkelijk wou ik grafisch ontwerp doen, maar tegelijkertijd had ik op de middelbare school al een soort soapserie gemaakt met vrienden op het strand. Popcultuur heeft me altijd wel gefascineerd. Op de Rietveld moet je in het eerste jaar sowieso allerlei verschillende dingen uitproberen, maar uiteindelijk heb ik gekozen voor de richting audiovisueel. Toen ik op Curaçao woonde was het internet nog vrij traag en beperkt, contact met de buitenwereld ging voornamelijk via de videotheek en via tijdschriften. Dat heeft mij wel gevormd.

Heb je een gebruikelijke werkwijze?

Ik denk dat het altijd wel op een andere manier gaat, ik ben met veel verschillende dingen bezig geweest. Voor mij is werken met acteurs niet een hele grote wens in filmmaken. Ik ben voornamelijk altijd aan het schrijven, één van mijn scenario’s getiteld Do You Believe in Love After Love is verfilmd door Jovana Tokić, een studiegenote van de NFTA. Er zijn altijd genoeg ideeën, maar wat er uiteindelijk overblijft en interessant genoeg is om mee te werken is een andere zaak.

 

 

Kun je wat vertellen over films die je hebt gemaakt? Is er ander werk van je online te zien?

Aan de filmacademie maakte ik The Feminazi’s Are Coming, een film die als insteek een conspiracy theorie heeft dat alle vrouwen aliens zijn. Ik was geïnspireerd door de cosmetische industrie en de vrouwen in Baywatch die als militairen over het beeldscherm rennen. Daarnaast kwam ik op het idee voor deze conspiracy theorie naar aanleiding van een film die gaat over een schilderij op een vliegveld in Denver.

 

 

Kun je vertellen waar je op dit moment aan werkt?

Met een vriendin had ik het vaak over Sinterklaas en Zwarte Piet (Zwarte Piet komt in de film niet ter sprake), zij heeft veel kennis over mythologie, hekserij en sjamanisme en zij vertelde over de Germaanse sagen en de connectie met Wodan. Daarnaast weet ze ook over mythische vrouwfiguren zoals Frau Holle en toen ben ik zelf onderzoek gaan doen, dat was een beetje de bodem. Toen kwam ik een kunstenaar tegen die vertelde dat Sint Nicolaas volgens hem een soort hoerenloper was. Hij staat bekend als beschermheilige van ongehuwde vrouwen en prostituees, maar volgens hem was hij een soort pooier met veel hoeren om zich heen. Al die dingen bij elkaar riepen al veel beelden en connecties op. Dat leek me een goed begin voor een volgende conspiracy theorie-film. De crowdfunding campagne gaat vandaag van start, samen met twee andere projecten ben ik geselecteerd in de categorie Experimenteel voor het traject MADE in Amsterdam, een samenwerking van Cinecrowd en het Amsterdams Fond voor de Kunst. In augustus werd bekend dat het project was geselecteerd. Als ik 4000 euro ophaal, wordt er 4000 euro bijgelegd. Ik had een eerste event op 4 december in sociëteit Sexyland met een lezing over psychedelica en sjamanisme van Jeff Hamburg, een screening van de documentaire Crazywise en een feest. Op 24 januari in LAB111 is tijdens De Maandelijkse Oogst een screening met experimentele films die gemaakt zijn met behulp van Cinecrowd. Daarvoor worden de teasers van de drie geselecteerde films in de categorie Experimenteel vertoond en is er een Q&A met mij en de andere makers. Op 27 januari heb ik een expositie van 6 tot 9 in Salamon Art & Design met DJ’s en onthul ik de speciale beloning voor de crowdfunding campagne: een foto van Sinterklaas in bondage, tevens het beeld van de campagne.

 

https://cinecrowd.com/en/coming-cindy-clause