Cinemasia 2019 gaat vanavond van start met openingsfilm Aruna & Her Palate. Zoals deze titel aangeeft staat op deze editie ook Aziatisch eten centraal naast film. Dit jaar is daar zelfs een apart filmprogramma voor, genaamd OISHII Asia. Daarnaast is er LGBTQ special, een competitie bestaande uit negen titels en draaien er films in allerlei genres uit verschillende Aziatische landen of gemaakt door mensen van Aziatische afkomst. Ook de twee grote prijswinnaars An Elephant Sitting Still en Dear Ex staan op het menu. In tegenstelling tot de afgelopen jaren draait het festival geen grote blockbusters, zoals openingsfilm Monster Hunt 2 vorig jaar.

Al jaren is lekker Aziatisch eten een begrip op CinemAsia. Het is een traditie geworden dat op de Amsterdamse festivallocaties Kriterion en Rialto een verscheidenheid aan Aziatische gerechten wordt geserveerd. Elke dag is de keuken uit een ander land. Dit jaar is daar zelfs een themaprogramma aan gewijd met vier films waarin eten centraal staat: in openingsfilm Aruna & Her Palate is dat Indonesisch street food, in Little Forest is dat Koreaans soul food, in A Tale of Samurai Cooking: A True Love Story is dat Japanse kaiseki ryori en in slotfilm The Lady Improper zijn het typische Hongkongse avondgerechten. Uiteraard zal er tijdens het festival ook eten geserveerd worden die een link heeft met deze films.

Een LGBTQ-filmprogramma is ook een terugkerend thema op CinemAsia, en waar we op Cine nog uitgebreid verslag van zullen doen. De grootste titel in dit programma is allicht het Taiwanese Dear Ex, dat internationaal al in de prijzen viel. Zo won het op het Taipei filmfestival Best Narrative Feature, Best Performer en de Audience Award. Op de Golden Horse Awards werd de film beloond in de categorieën Best Leading Actress, Best Film Editing en Best Original Film Song, terwijl de film ook nog voor Best Film genomineerd was. Er is ook speciale aandacht voor films over transgenders, middels de Trans Focus-screening, waar The Rib uit China en Tracey uit Hong Kong worden vertoond.

An Elephant Sitting Still

De Golden Horse Award voor Best Film ging naar An Elephant Sitting Still, de veelgeprezen film van Hu Bo, die kort na het afronden van een versie van vier uur zichzelf om het leven bracht op 29-jarige leeftijd. De film ging daarna in première op het Berlijn Film Festival van 2018, waar de film onder andere de FIPRESCI Award won, de prijs van de internationale filmcritici. De film wordt slechts eenmaal vertoond vanwege de lengte en dat is daarmee de enige screening in Nederland.

De Chineestalige regio (China, Hongkong en Taiwan) is dus ruim vertegenwoordigd, maar er is nog veel meer te zien. Er zijn uiteraard ook films uit Japan en Zuid-Korea. Ondanks dat er in India meer films per jaar worden geproduceerd dan waar ook ter wereld, draait er daarvan slechts één film: de horrorfilm Tumbbad. Uit Maleisië is er het sociaal geëngageerde drama Guang te zien, uit Thailand de thriller The Pool en uit Vietnam het historische drama The Third Wife. Daarnaast draaien er films uit de Filipijnen, Singapore, Canada, de Verenigde Staten, Nederland (de korte films van FilmLAB) en uiteraard Indonesië, waar CinemAsia ook altijd een sterke band mee heeft gehad (CinemAsia organiseerde enkele jaren terug de Indonesian Film Week).

Naast films kijken en lekker eten is er nog meer te doen bij CinemAsia. Mary Stephen geeft een masterclass over Aziatische verhalen vertellen vanuit het perspectief van een editor. Zij heeft veel ervaring met de montage van zowel Aziatische als Europese films. Stephen werkte onder andere 25 jaar samen met Eric Rohmer, en was vanaf zijn film Conte d’hiver uit 1992 tot aan zijn dood zijn vaste editor. In Azië werkte zij met filmmakers uit Turkijë, China en haar geboorteplaats Hong Kong, inclusief Ann Hui’s laatste film Our Time Will Come en de slotfilm, The Lady Improper.

Het CinemAsia Film Festival vindt van 5 tot 10 maart 2019 plaats in Kriterion, Rialto en Lab111 te Amsterdam.