Cine zaterdag: mooie stills, Harry Potter en meer

In de round-up van dit weekend hebben we weer wat leuks om je zaterdag mee te vullen. Ok vullen is wellicht wat overtrokken, na 20 minuten ben je hier wel klaar mee. Maar dat zijn toch 20 minuten die je hebt gevuld met zin (en onzin) over film en alles wat daarmee te maken heeft. Want mocht je onze Pixels recensie niet hebben gelezen en ben je daarheen geweest in de bioscoop, dan heb je misschien een reden of 2 nodig om jezelf te overtuigen dat films nog steeds leuk kunnen zijn.

Allereerst een zeer bonte verzameling van film stills. Geen thema of overkoepelend kleurenschema of iets dergelijk. Gewoon het bejubelen van cinema, en dan lekker eindeloos doorscrollen.

Film stills, random en fantastisch. 

In de gehele Harry Potter filmreeks, goed voor 1207 minuten beeldmateriaal, oftewel ruim 20 uur aan (fantastische) films, is er slechts 5 minuten ruimte aan gesproken tekst voor people of colour. Omgerekend ongeveer 23 seconden per persoon (waarvan 2 volledig CGI). Net zoals bijvoorbeeld de Bechdel test is dit geen indicatie of een film goed of slecht is, het is slechts een teken dat Hollywood nog wat stappen te maken heeft als het gaat over raciale diversiteit. Dit heeft onderzoeker Dylan Marron aan het licht gebracht op zijn Every Single Word pagina. In de Lord of the Rings trilogie is het nog schaarser: 46 seconden in totaal.
 

Robert Rodriguez gaat weer een film maken met een budget van maar 7000 dollar. Dit ter ere van het 25 jarige bestaan van El Mariachi, zijn eerste film in de Mariachi trilogie waar wij onlangs over schreven. Dit heeft Rodriguez bekend gemaakt op de populaire podcast van Nerdist. Hoewel er na inflatie waarschijnlijk meer nodig is dan 7000 dollar, zijn er ook nieuwe technieken ontstaan die het mogelijk maken om bepaalde ideeen een stuk goedkoper in een studio uit te werken dan in 1992.

I’ll have no crew. I’ll just use friends. I’ve got some pretty cool friends I can put in front of the camera, but still, no crew, no money.

Dat is makkelijk gezegd als je vrienden als Salma Hayek en Danny Trejo op Whatsapp hebt. Desalniettemin zijn wij erg benieuwd en juichen we dit soort off-beat beslissingen van Hollywood miljonairs alleen maar toe. Volgens Rodriguez zal er ook een documentaire geschoten worden over het proces, zodat beginnende filmmakers zien dat je geen miljoenen nodig hebt om een goede film te maken.

Check ondertussen deze “nothing-short-of-fantastic” nieuwe trailer van The Witch. De film kende een zeer succesvolle première op Sundance, maar komt helaas pas in 2016 naar de bioscoop in Nederland.
 

Als laatst via Dangerous Minds een mooie verzameling aan gangen in sci-fi films. Hieronder een aantal voorbeelden, ga voor meer naar de site.

Mocht je nog inspiratie willen voor films in de bios of films op TV dit weekend, bekijk dan onze pagina voor bioscoopfilms, of check de films op TV.

Vind ons: