Cine Shorts: Scrambled & Bao

In het kader van de Dag van de Korte Film, die morgen tijdens de kortste dag van het jaar plaats zal vinden in filmhuizen door het hele land, serveren we vandaag een dubbele portie shorts. Op 21 december zal voor het zesde achtereenvolgende jaar de Dag van de Korte Film worden gevierd in 28 bioscopen in 23 steden in Nederland met speciale vertoningen van korte films. Dag van de Korte Film is een initiatief van het EYE Film Institute, het IFFR (International Film Festival Rotterdam), het NFF (Nederlands Film Festival) en Go Short (International Short Film Festival Nijmegen). De deelnemende theaters vertonen een programma met korte films van Nederlandse bodem, daarnaast vertonen een aantal locaties ook een kinderprogramma met geanimeerde Europese shorts. In het programma herkennen we een eerdere Cine Short, namelijk het intens epische Kort Maar Krachtig van Junaid Chundrigar, gemaakt in het kader van het Ultrakort initiatief en in de bioscoop vertoond als voorfilm voor Thor: Ragnarok. Ook te zien in het programma zijn De Spelende Mens, de winnaar van de publieksprijs van het Go Short festival in 2018 en Hallo Salaam, winnaar van de award voor Beste Korte Documentaire op Flickerfest Australië.

De Utrechtse animatiestudio Polder Animation maakte in 2016 de geanimeerde short Scrambled, over een jonge dame die haar trein mist en daarna een zichzelf voortbewegende Rubik’s Kubus ontmoet, die maar al te graag opgelost wil worden. Scrambled draaide op 129 animatiefilmfestivals en won inmiddels 14 awards. De film werd onlangs op Vimeo gezet en bij deze met de hand geselecteerd voor de Cine Shorts.
Bao is een short van Disney/Pixar die als voorfilm in de bioscoop draaide voor Incredibles 2. De short is de eerste korte film van Pixar die geregisseerd is door een vrouw, namelijk de Chinees-Canadese Domee Shi, die haar eigen familiegeschiedenis en voorliefde voor dumplings als inspiratie gebruikte voor deze schattige film die emotioneel geladen is zonder al te sentimenteel te worden. Als je hierna nog meer zin hebt in korte films, dan verwijs ik je naar de Dag van de Korte Film!

https://www.youtube.com/watch?v=iYaRZ4TNfus

Vind ons: